От х:

Днес в x:

Бебето на здравеопазването-в кувьоз. Бори се за живот

Света Екатерина посрещна 60-я си рожден ден с новородени

Най-младата болница в България, тази в Димитровград днес навърши 60 години. Горе долу на толкова е и може би най-младия град в страната, построен от 1948 до 1950-та година. На фона на столетните болници в големите градове, общинската МБАЛ в Димитровград е бебе.

Бебето на здравеопазването се бори за глътки живот затиснато от обичайните за общинските болници финансови проблеми. Близо 1 млн лева просрочени задължения тежат на врата на лечебното заведение, а все по орязвания месечен бюджет е около 240 хиляди. Със 125 легла при 80 % използваемост-толкова. Въпреки скромните ресурси, ръководството успява да „запечата“ нови задлъжнявания, но старите дългове тежат като воденичен камък. И въпреки всичко, болницата се развива и обновява почти ежегодно.

Доскоро, това бе единствената изцяло ремонтирана болница в областта. По старите лечебни заведения в областта имаха по две-три отделения за гордост, а останалите бяха между „сносно“ и „жива мъка“. МБАЛ „Света Екатерина“ може да се похвали и с модерна апаратура. Първо тук бе доставено оборудване за лапароскопски/безкръвни/ операции на коремната кухина. Местната ортопедия пък отдавна прави атроскопски операции. В „Света Екатерина“ имат апарат за съдова диагностика и съдова хирургия, а такъв все още е мечта за много лечебни заведения, вкл. И тези в областта. Пак тук, за първи път в региона доставиха и вкараха в експлоатация апарат за поставяне на меки лещи в очно отделение. По спомените на автора, който отразяваше събитието, това се случи през 2007-ма година. За справка-подобен апарат бе доставен в хасковската болница преди месец и в момента очните лекари там се обучават от софийски специалисти да работят с него.

Добре функциониращо вътрешно отделение със сектор интензивна кардиология и лъснато АГО, са други визитки на болницата. За късмет днес в легълцата гукаха две Екатеринки. Новородените традиционно получават имената на светиите на деня, но никой не обезпокои мамите с въпроса дали ще спазят обичая или ще ощастливят някоя баба или дядо. Млад кавалер пък охраняваше двете новородени дами.

В „Света Екатерина“ днес ще празнуват юбилея си и ще се надяват тяхното бебе да преживее и тази здравна реформа. За доброто на българското здравеопазване.

Г.Христов

Д-р Живко Колев не остава без работа във Вътрешно
Управителят д-р Здравко Наков и колегите му не се отказват от борбата за спасение на болницата
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини