От х:

Днес в x:

Искаш съпруг милионер? Отгледай си го

Дали житейският ти спътник ще е някой Рокфелер, или не, в голяма степен зависи от НЕГО самия. Но значение има и жената до рамото му.

„Шерше ла фам”, казват французите. И не случайно. Ла фам може да помогне на мъжа да израсне или да го хвърли в бездната на провала. Потенциалните рокфелеровци си избират за жени такива, които са способни да ги вдъхновяват да богатеят, пише "Комсомолская правда".

И така, като начало да видим какви дами са способни да донесат късмет на мъжа.

Жертвата” сама израства като тиранин

Основата, върху която се строи семейното благополучие, е балансът „вземане–даване”. Жените от тази гледна точка се делят на три типа:

Първата категория са свикналите да дават. Те заемат позицията на жертва, която дава всичко, позволява да ѝ седнат на врата и да я използват, а после плаче колко ѝ е тежко. Тя не може да моли и да приема нещо от другите. Това е един вид гордост, която да покаже колко е силна и колко може да понесе. Ако някой и подари нещо хубаво, се чувства неловко. Ако някой я похвали, се дърпа и възразява. Не умее да настоява за награда за своите подвизи. Неспособна е дори да иска повишение от шефа…

Мъжете на жените жертви трудно могат да преуспеят. Те имат латентно чувство за вина, задето спътницата им е нещастна и подсъзнателно се стремят да накажат сами себе си за това. Нямат енергия да направят нещо, да съзидават. И затова жените на такива мъже лесно се превръщат в домашни тирани.

Това е, защото жените жертви не уважават мъжете. Те не могат нормално да си поискат нищо. Например, вместо да уточнят: „Не харесвам рози, обичам божури”, започват да пилят: „Идиот такъв, аз обичам божури. Съсипа ми цялата младост…” В резултат не получават нито едното, нито другото. Това съответства на представата им за света, в който те гордо носят кръста на мъченици.

На „акулите” лесно им изневеряват

Втората категория – свикналите да се възползват. Това е позицията на хищницата. Тя не умее да дава, но се стреми да взема. Тази мадама умее майсторски да манипулира мъжете. В отношенията си на първо място поставя материалната изгода. И точно материални прегради поставя пред мъжа, че да не си тръгне той внезапно. Тя е неуверена в себе си и се старае да постави спънки навсякъде.

И точно на такива жени мъжете изневеряват най-често. В крайна сметка мъжът се уморява с времето да дава и да не получава в замяна любов. И кръшка, за да покаже какво трябва да му даде пазителката на домашното огнище. А „хищницата” си седи и охранява къщата, като с времето се превръща в касиер. Това, разбира се, не дарява никого с щастие.

Мъжът на „хищницата” преуспява по-лесно от съпруга на „жертвата”. До известно време го пришпорва желанието на съпругата му. Но изведнъж той издиша и може да захвърли всичко или да го остави на самотек. А основното е, че това семейство няма дълго да го бъде. Двамата или ще се разведат, или ще живеят в псевдобрак.

Умеещата да взема и да дава

Третата категория са жените, които умеят да правят баланс между вземането и даването. Това е главният симптом на психическото здраве и съгласието със себе си.

Умението да се взема се заключава в това да знаеш какво искаш и колко. И да го кажеш конкретно и спокойно. Например на жената не ѝ достига внимание от мъжа. В здравословния вариант тя казва: „Отдели ми половин час, иска ми се да си побъбрим/погледаме звездите/etc”.

„Жертвата” ще мълчи до последно, за да излее след това сълзлива тирада: „Изобщо не ми обръщаш внимание! Мръсник!...”

„Хищницата”, напротив – започва да изисква да ѝ отделят много време и внимание, да ѝ купят това или онова, само за да показва своята власт. И да надене хомота на мъжа си така, че той да избяга при първата възможност.

Умението да се дава се заключава в това да не натрапваш услуги или чувства, а да даваш толкова, колкото е нужно на другия, и когато е необходимо.

Този баланс се отнася не толкова за материалното, а по-скоро за душевното и духовното в отношенията между съпрузите. Когато балансът е в норма, мъжът възприема семейството като тихо пристанище, заради което е готов на подвизи, то го вдъхновява.

Как се възпитава доходна жена

Какви черти трябва притежава една жена, за да преуспява мъжът ѝ?

Взаимно уважение. „Аз уважавам теб, ти уважаваш мен” – такова послание носи със своя вид жената, която носи успех. Това се проявява и в нейното поведение, и в думите ѝ. Тя има чувство за собствено достойнство и ако нещо не я устройва, говори спокойно за него.

Основното за това е ласкавият тон. С усмивка на медената си уста. Така може да възпита мъж, който винаги да ѝ подава палтото, да ѝ отваря вратата и т.н. Защо такова поведение на жената привлича успеха към мъжа? Защото обноските на дамата, меко изискваща уважение, автоматично карат мъжа да изправи рамене и да се държи като победител.

Добър стил и вкус. Ако жената се чувства лейди от висока класа, то мъжът до нея придобива горда осанка. Но за това са нужни стил и добър вкус. Които трябва да се тренират. Как – всяка решава сама. Модни списания, общуване с жени, които умеят да се обличат…

Стилът е умение независимо от парите да изглеждаш потресаващо. Има дами, на които съдбата е дала възможност да се обличат с последните колекции на бутиците, но изглеждат сякаш са си купили нещо от пазара. И обратното – разбиращата дама и от китайците ще си купи неща, с които ще изглежда прекрасно.

И, разбира се, чувството за вкус и стил трябва да се внесе и вкъщи. Това стимулира мъжа да изкарва повече.

Разумна икономия. Известно е, че богатите не пръскат пари. Доходната жена знае цената на мъжките стотинки. Затова няма да харчи за глупости и капризи. Както в поговорката: „Не сме толкова богати, че да си купуваме евтини неща”. Но това не означава, че тя ще купува само скъпи вещи. Не! Добрата жена умее да прави покупки. За нея на първо място е качеството.

Парите трябва да се обичат, за да не се харчат напразно. Само за достойни неща, необходими реално, а не по въображаеми причини. Освен това добрата стопанка знае къде по-евтино може да купи най-добрата вещ за дома.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини