От х:

Днес в x:

Преди 22 години дойде демокрацията

На 10 ноември 1989 г. на пленум на Централния комитет на БКП Тодор Живков е освободен от длъжността генерален секретар. На 17 ноември Народното събрание освобождава Живков и от длъжността председател на Държавния съвет. Същият ден е отменен и чл. 271 от НК, забраняващ всякаква критика против режима.

Ноемврийският пленум на ЦК на БКП (наричан по-точно Десетоноемврийски пленум) е заседание от 10 ноември 1989 г., на което Централният комитет на Българската комунистическа партия освобождава Тодор Живков от най-високата длъжност генерален секретар в партията (и фактически в държавата), която той заема 35 години.

Тази дата се възприема като начало на прехода на България към демокрация и пазарна икономика, въпреки че еднопартийната система на БКП (която продължава да е единственият ръководен фактор в държавата) е премахната едва на следващата година, а първите реални икономически реформи са предприети 15 месеца след пленума.

Десетоноемврийският пленум е определян като преврат или като „конституционна смяна“ на държавното ръководство, а заедно с последвалите събития е наричан и „тихата революция“.

източник: Svobodnoslovo.com

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини