От х:

Днес в x:

Уикилийкс спира секретните разкрития

Уикилийкс спира публикуването на класифицирана информация заради финансови затруднения, съобщава БиБиСи.

След като Уикилийкс публикува стотици хиляди тайни американски правителствени документи и комюникета на компанията беше наложена финансова блокада от страна на Bank of America, Visa, MasterCard, Western Union и PayPal. По думите на създателя на сайта Джулиан Асандж това е унищожило 95 % от печалбите.

От компанията поясниха, че вместо това ще се съсредоточат върху набирането на средства с цел бъдещето оцеляване на сайта.

За да обезпечим нашето съществуване за в бъдеще, Уикилийкс временно прекратява публикациите на секретни документи, за да концентрираме своите ресурси в борба с блокадата, заяви Асандж по време на пресконференция в Лондон.

Той поясни, че тази блокада от страна на финансовите организации е струвала на Уикилийкс няколко десетки милиона долара.

През миналата година сайтът публикува 250 хиляди секретни американски правителствени документи. Джулан Асандж беше арестуван от лондонските полицаи, след като отишъл и сам се предал. Той бе издирван за изнасилване и сексуален тормоз на две жени в Швеция. Тогава съдът отказа да го пусне под парична гаранция от 300 хиляди долара. На 14 декември съдът го пусна под гаранция. Хакери, съпричастни с делото на WikiLeaks, сринаха системите на няколко големи финансови институции, след като те спрях да приемат дарения за сайта.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини