От х:

Днес в x:

Счупени крака изядоха главата на шефа на Ортопедия

Според доктор Иванов, практиката в МБАЛ ощетява отделението му и самата болница

Началникът на хасковското отделение по ортопедия и травматология в МБАЛ Хасково, д-р Румен Иванов днес е подал оставка и е напуснал работа, научи Haskovo.net. Причината е несъгласие с начина на работа в МБАЛ Хасково, потвърди самият д-р Иванов. Повод за конфликта е инцидент отпреди няколко дни, в който заместник директорът по икономическата част Симеон Пачеманов е счупил двата си крака. По негова молба Пачеманов е бил изпратен за лечение в софийският Пирогов. Което според д-р Иванов ощетява отделението му. „Значи простосмъртните се лекуват в Хасково, а директорите пътуват с болнични линейки до столицата?“ риторично попита докторът. „Искат ми завишен бюджет на отделението, от 65 на 80 хиляди. Как да го постигна ако пациенти ми се пренасочват към други лечебни заведения“ попита Иванов. Лечение на фрактура например струва 2 хиляди лева по клинична пътека и тези пари ще излязат от болницата която и без това е в тежко финансово положение.

„Да, помогнах на Пачеманов. Той има два счупени крака и помоли да бъде лекуван в София“ потвърди началникът на МБАЛ Хасково д-р Славчо Близнаков. „Това е негово право. Бих помогнал на всеки, камо ли на колега“ заяви д-р Близнаков. Той бе категоричен че лично съпругата на Пачеманов е платила транспорта с болнична линейка до Пирогов и в този смисъл лечебното заведение не е ощетено. Връщането също ще бъде с пари ако е с наша линейка, увери началникът на МБАЛ.

Според него обаче, конфликтът довел до оставката на Иванов далеч не е в счупените крака на Пачеманов. Истинската причина е била в открити сериозни пропуски във воденето на медицинската документация и отчетност на отделението. Така например в рапортната тетрадка за дежурствата за 2011-та година, няма вписано нито едно. „Провериха ни от РЗИ/регионалната здравна инспекция/. На базата на техните препоръки, комисия начело със замдиректорът д-р Запрянов извърши проверка на медицинската документация в Травматологията и открихме тотални разминавания между действителното и изискваното“ каза Близнаков и помоли да не бъдат цитирани подробности от рапорта на комисията. Близнаков изискал писмени обяснения от Иванов. Последният хвърлил оставка. Това била втората оставка на Иванов в последните 15 дни. Първата била след предложение на началника, ортопедът д-р Фотев да извършва интервенции в операционната на ортопедия.

Тогава източници от отделението се възмутиха, как е възможно лекар който е извън болницата да бъде допускан да оперира в нея, като нарекоха подобно предложение безпрецедентно. „А по добре ли е хасковски пациенти да бъдат пренасочвани за лечение в общинските болници в Димитровград и Харманли. Това е унизително за областната болница“ контрира д-р Близнаков.

Той отхвърли и тезата на д-р Иванов че бюджетът на отделението бил завишен. От ортопедия искали увеличаване на леглата от 10 на 15. Изискването поставено от ръководството било 100% натовареност на легловата база в няколко поредни месеца. Сега било 75 %. „Никакви бюджети не съм поставял“ категоричен е Близнаков. Той потвърди че не иска оставката на Иванов, само обяснения за пропуските в работата на отделението. Версията на д-р Иванов обаче е друга. „Готов е да ме уволни дисциплинарно. Не съм бил спазил срока на предизвестието за напускане. След като той може да ме уволни без предизвестие и аз мога да напусна така. Не ща да ми плаща този месец“.

„Иванов от днес е в самоотлъчка. По кодекса на труда, ако не се появи 1 седмица на работа, аз ще бъда принуден да го уволня дисциплинарно“ категоричен е Близнаков. В отсъствието на титулярният си началник, временният шеф на отделението ще е д-р Митко Петков.

Г. Христов

Ябълката на раздора-Симеон Пачеманов и неговата травма
Според д-р Близнаков проблема се корени в сериозните пропуски в отделението, които са документирани от проверка
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини