От х:

Днес в x:

Нарисувай орел - спечели бинокъл

Царски орел

Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) обявява началото на ученически конкурс за рисунка заедно със старта на новата учебна година. Темата, по която ще рисуват децата са дневните грабливи птици, затова и състезанието протича под мотото «Орлите са красиви!». Участие могат да вземат ученици от цялата страна. Рисунките ще бъдат приемани до 15 октомври 2011, а на 1 ноември ще бъдат обявени победителите.

Жури ще избере шест от рисунките, които ще бъдат включени в календар за 2012 г., издаден от БДЗП. Наградите за авторите им са бинокъл Olympus 8x40 DPSI, определител на широко разпространените птици в България и календар с отличените рисунки.

Целта на конкурса е да предизвика интерес у младите хора към света на птиците, да ги подтикне да потърсят информация за тях, да бъдат любопитни за начина им на живот, местообитанията и навиците им. В по-дългосрочен план задачата, която си е поставило БДЗП е да събуди любов към природата сред подрастващите и да изгради активна гражданска позиция по проблемите на опазване на околната среда на следващите поколения.

В България днес могат да се наблюдават над 30 вида дневни грабливи птици. По ирония на съдбата, най-красивите и най-полезните за природата, като царския орел, ловния соколи и египетския лешояд, са на изчезване.

Хищните птици стоят на върха на хранителната пирамида и имат съществена роля за деликатния баланс в екосистемите, подчертават природозащитниците.

Г.Христов

Царски орел в полет
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини