От х:

Днес в x:

Хванаха две партиди радиоактивни гъби от Родопите

При лабораторни изследвания в две партиди прясна диворастяща гъба "Овчи крак" е установено наличие на радиоактивния елемент Цезий 137 над допустимите нива. Партидите са иззети и ще бъдат унищожени, съобщиха от пресцентъра на Агенцията по безопасност на храните.

По сведения на изкупвачите гъбите са брани в Родопите. От май е в сила разпореждане на министъра на земеделието Мирослав Найденов и заповед на директора на агенцията д-р Йордан Войнов всички партиди от тази диворастяща гъба да се изследват задължително за радиоактивност преди да бъдат пуснати на пазара.

Консумацията на заразена от този радиоактивен метал храна може да причини ракови заболявания или деформации при новородените.

През юни британският вестник в. "Дейли Мейл" съобщи, че британски граничари, които търсели незаконни имигранти, открили пратка от 1 тон сушени гъби "Овчи крак" от България с радиоактивност 10 пъти над допустимото. Тогава Йордан Войнов заяви, че гъбите са брани около уранови рудници в Родопите, но няма опасност на българския пазар да попаднат радиоактивни гъби.

Найденов е информирал премиера Бойко Борисов. По негово разпореждане е организирана необходимата координация между министерствата на, на здравеопазването и икономиката.

Цезий 137 е изотоп на химичния елемент цезий и има период на полуразпад 30 години. Големи количества Цезий 137 и Цезий 134 са изпуснати в атмосферата при аварията на атомната централа Чернобил през 1986 г. Затова от Агенцията по храните препоръчват да се избягва брането и използването за лична консумация на този вид гъба от региона.

В началото на август италианската здравна полиция пък конфискува 800 кг замразени гъби манатарки от България, които били покрити с ларви. Гъбите са били открити в Падуа точно преди да бъдат пратени в местни ресторанти.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини