От х:

Днес в x:

Торба с брашно за Баш каунь, клоун гони фотограф с бухалка

Николай Павлов - Баш каунь 2011. Вдясно от него е миналогодишният лауреат Борислав Данев

Николай Павлов бе обявен за „Баш каунь” и получи почетното звание на пищен спектакъл снощи в хасковския театър. Хумористът е роден в село Конуш, затова освен грамота и статуетка, изработена от скулптора Господин Тенев-Гуспата, получи и малко по-необичайни награди. Първата бе торба с брашно от мелницата на братя Пилеви, която водещият Янко Митев с известно усилие домъкна на авансцената. Следващата бе внушително парче кашкавал, поне кило, производство на мандрата в селото. Третата пък бе кошница, в която вместо цветя имаше луканки, също производство на фирма, базирана близо до родното село на лауреата.

Докато Николай Павлов се опитваше да разкаже виц, миналогодишният „Баш каунь” Борислав Данев напираше да отхапе парче от кашкавала. Лауреатът обаче бранеше наградата си с ловки извъртания, които изглеждаха като съвсем естествени движения на сцената.

Снощният спектакъл, част от програмата за празника на Хасково, бе пищен, бляскав и зареден с много хумор. Победители в международния хумористичен конкурс станаха Димитър Бежански за проза и Ивайло Диманов за поезия. Михаела Нанева от Бургас, най-младият участник в конкурса, получи специалната награда, осигурена от ЕСКОМ. Втора награда за проза пък бе отредена на сръбския хуморист Драгиша Расински. Негов колега от Крушевац получи приза и каза кратка епиграма от него:”Я съм роден от Сърбия. И от нея че умрем”.

Повечето лауреати рецетираха свои стихотворения и епиграми, а белетристите пожалиха публиката и се задоволиха да разкажат кратка история. Христо Карастоянов от Ямбол, който получи трета награда за проза, разказа, че докато пътувал с автобуса до Хасково, слушал по радиото за мача между „някакъв си отбор „Манчестър Юнайтед” и „Дарби Каунти”. Това „каунти” обаче било произнесено с ударение на последната сричка и звучало като диалектното „каун`ти”, сиреч "кауните". „Вашите хора бият навсякъде”, заключи той.

Христо Карастоянов обаче е писател и обича да си измисля, затова не бива твърде да му се вярва. Едва ли е пристигнал в Хасково с автобус.

Сред най-свежите хумористични изпълнения блестяха закачките на клоуна Кени, който правеше гадни номера с публиката. Първото му изпълнение бе, когато извади от джоба си руло тоалетна хартия и деловито раздаде по едно парче на зрителите от първия ред. После мина и към втория. Хората поемаха подадената им тоалетна хартия и се чудеха какво ще последва. Пишещият тези редове обаче знаеше. От опит.

След като реши, че е снабдил достатъчно зрители, клоунът извади от бездънния си джоб шише с вода и започна да пръска обилно публиката. Хартията била раздадена, за да се избършат зрителите след неочакваната баня, проумяха всички. Особено силно се смееха тези от последните редове.

Кени стана любимец на хасковлиите с чувство за хумор преди няколко години, когато за пръв път показа свои улични скечове пред театъра. Тогава издебна автора на този текст докато го снимаше, и като се правеше че позира, подло го изпръска с вода. На другия ден обаче се съгласи на интервю. Когато му бе припомнен този позорен скеч, Кени погледна невинно и се оправда: „Водата беше минерална”.

Голяма утеха, няма що.

Но това не беше единствената му подла постъпка снощи в театъра. След като наплаши първите редове, Кени отново се появи с друго руло тоалетна хартия и започна да го развива. После подаде няколкометровото парче не на друг, а на колегата фотограф Ники Матанов. Сетне се врътна и изчезна зад кулисите.

Матанов обаче не е вчерашен, пък и репортерите имат богат опит и светкавично усещат кога работата става дебела. Когато Кени се появи иззад завесите с кофа вода, фоторепотерът вече бе изчезнал. Клоунът изгледа с недоумение празния стол и остави ненужната кофа на сцената. После измъкна от бездънния си джоб бейзболна бухалка, нададе вик и хукна из залата да преследва жертвата си, докато публиката се заливаше от смях. Цялата публика.

Да, отстрани може би наистина изглежда малко смешно.

Докато траеше гонитбата из залата, Янко Митев пък ревеше от сцената, че сценарият му отишъл на кино. Ами да не е канил Кени.

Снощният спектакъл продължи повече от час, но едва ли някой от публиката е изпитал скука дори за миг. Връчването на наградите и хумористичните изпълнения се редуваха с великолепните изпълнения на балетните формации „Рона”, „Галаксико”, „Тангра”.

Цялото шоу, организирано от актьора Янко Митев, заслужава адмирации, а тези, които не бяха снощи в театъра, могат само да съжаляват. Спектакълът зареди зрителите с много позитивна енергия, кой колкото е успял да поеме. И ни напомни всеки ден да носим със себе си чувството си за хумор, защото тогава светът изглежда друг.

Тодор Кръшков

Ивайло Диманов - I награда за поезия
димитър Бежански - първа награда за проза
Борку се опитва да изяде наградата на лауреата
Торба с брашно за Баш каунь 2011
Михаела Нанева от Бургас с наградата от ЕСКОМ
Клоунът Кени започва с номерата си - раздава тоалетна хартия. Зрителите все още не знаят какво ги очаква
Момент от великолепното изпълнение на балет "Тангра"

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини