От х:

Днес в x:

Д-р Митрев: Новият шеф на МБАЛ ще привлече милиони

Д-р Славчо Близнаков (вляво) и д-р Валерий Митрев

- Д-р Митрев, кое наложи смяната на досегашния изпълнителен директор на хасковската болница д-р Пандов?

- Първо нека да отбележа, че д-р Пандов направи много за намаляване на финансовите задължения на болницата, които бяха наследени. Идва обаче един момент, в който намаляването на разходите стига своя предел. По-нататък страда качеството. За да се развива здравното заведение, трябва да се увеличат приходите. А това означава нови дейности, което пък от своя страна води до привличане на висококвалифицирани специалисти, които обикновено са съсредоточени в университетските клиники в София, Пловдив, Варна.

Необходим е малко по-различен подход в управлението на болницата като пазарен субект, затова се спряхме на д-р Славчо Близнаков. Той има такъв опит. Консултантската фирма, в която той работи през последните години, направи консорциум с лекарския съюз и спечели пет от седем програми на министерството за акредитация на лечебни заведения и надграждащо обучение на лекари. Друг консорциум с участие на д-р Близнаков бе с „Пирогов“ и Трета градска болница в София за обучение на 6000 лекари, на практика всички от Спешната помощ в страната. Министърът бе принуден да прекрати тази обществена поръчка, защото не се появи друг кандидат. А всъщност е трудно и да се появи, поради спецификата на дейността.

Тоест, той е човекът, който е необходим в момента на болницата, с опита си да привлича ресурси.

Не само това. Тук ще бъдат привлечени хабилитирани лекари, не един и двама. С това искам да кажа, че д-р Близнаков с неговия опит, при това съвсем скорошен, може да бъде много полезен на хасковската болницата.

- Доколкото разбирам, ще бъдете екип?

- Безусловно. И двамата сме така да се каже Пироговци. Аз съм работил 15 години там, той по-малко. Освен това този екип определено ще се увеличава, разговаряли сме с много изтъкнати специалисти.

- Вие обаче все пак сте председател на борда на директорите, тоест малко по-далеч от всекидневната работа.

- Не е така. До 15 септември ще се преместя с цялото си семейство в Хасково. Д-р Близнаков също. Още от утре (интервюто е направено в вчера – четвъртък) в 8 часа той ще бъде в болницата, въпреки че официално не вписан като изпълнителен директор. Но така ще навлезе в проблемите. Аз също ще участвам във всекидневната работа, разбрали сме се важните решения да се вземат със съгласието на председателя на борда на директорите. Влагаме цялата си енергия тук Иначе няма да има истински резултати.

- Какви са идеите ви за Хирургическия блок?

- В момента министерството инвентаризира областните болници. Прави се пълен преглед на проблемите и възможностите за тяхното решаване. Но хирургичният корпус може да събере не само всички отделения. Медицината не е само болнично лечение. Има хосписи, социални дейности, както и други неща. Имаме определени намерения, но нека не казваме всичко, преди да са се случили нещата. Имаме идеи, които ще зарадват цялата общественост в Хасково, но нека не прибързваме.

- Възнамерявате да поканите екипи от известни специалисти, които да идват по график в Хасково.

- Всеки пациент в Хасково знае колко усилия, а и разходи, му струва пътуването до София или до Пловдив за преглед при известен специалист. Ние възнамеряваме да докараме тук светила в медицината, които да преглеждат на място. Това ще става по определен график. Искам да подчертая, че това няма в никакъв случай да е в ущърб на хасковските специалисти. В никакъв случай.

Но все пак говорим за известни и признати експерти. Имаме зад гърба си клиники като Александровска болница, Военна. И Пирогов, разбира се.

- А липсата на съвременна медицинска техника? Това не е ли проблем?

- Проблем е, разбира се. Например тук няма добър магнитен резонанс. Ангиографска диагностика (скенер) също. Това са двете основни диагностични средства. Хасковските са стари. Стари не като години, а като технология.

Безпокои ни също така работата с местната власт. И там има много проблеми.

Д-р Близнаков: Нека се намеся, защото е по моята част. Много болници в страната ще получат немалко средства по европрограми по двата лота – за държавни и областни болници. Говорим за Сливен, Свиленград, Стара Загора, Кърджали, Ямбол. Те ще получат по 5-6 милиона. Болницата в Хасково е като сираче. Просто е срамно да си го помисли човек

- Хубаво е да се каже, но на практика?

- Заповядайте на медицински съвет. След като встъпя в длъжност, разбира се, но ви каня още отсега. Заповядайте и на сутрешните оперативки, слушайте, записвайте. И информирайте гражданите. Очакват ги хубави новини.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини