От х:

Днес в x:

Откриха токсичен химикал в маркови дрехи

Следи от отрови, които могат да увредят репродуктивните органи, бяха открити в дрехи, ушити в заводите на 14 големи световни производители на облекла, алармира организацията "Грийнпийс" в Пекин, Китай.

Сред марките, посочени от природозащитната организация, са имената на Adidas, Uniqlo, Calvin Klein, Li Ning, H&M, Abercrombie & Fitch, Lacoste, Converse и Ralph Lauren, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

Представители на "Грийнпийс" са купили в 18 държави стоки на тези фирми, произведени в Китай, Виетнам, Малайзия и Филипините. Тествани са дрехи за жени, мъже и деца - ризи, якета, панталони, бельо, обувки и др.

В 52 от 78 облекла на 14-те фирми е установено наличието на нонилфенол етоксилат, обясни на пресконференция в Пекин Ли Ифан, представяйки доклада "Dirty Laundry" (Мръсно бельо).
Нонилфенол етоксилатът е отровно вещество, чиято употреба е абсолютно забранена в ЕС.

Когато след пране химикалът попадне в канализацията, той се разгражда и се превръща в силно токсична субстанция. Нонилфенолът действа пагубно на хормоналната дейност на организмите, посочва "Грийнпийс".

Организацията напомня, че използването на химикали в текстилната промишленост има сериозни последици за хората и природата, и призовават компаниите да решат проблема.

Nike и Puma вече решиха да премахнат токсичните химикали от продуктите им до 2020 г., напомнят от "Грийпийс".

Преди време изследване на фондация "Четири лапи" върху 15 различни вида дрехи доказа, че модните аксесоари, направени от обработена животинска кожа, почти без изключение съдържат отровни химически вещества - формалдехид, нонилфенол етоксилат и др.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини