От х:

Днес в x:

Странни куполи на обратната страна на Луната

Снимки: NASA (CC)

Необикновени вулканични обекти на обратната страна на Луната откриха учени. Образуванията са странни както по форма, така и по състав.

Нов анализ на данни от орбиталната сонда LRO показва "подозрителни" образувания близо до кратерите Комптън и Белкович на обратната страна на Луната. Образуванията са на възраст около 800 млн. години и представляват куполообразни структури със стъпаловидни склонове. Размерът в основата е от 800 м до 5 км, височината на „куполите” – до 6 км. Според учените обектите са се образували при изтичането на лава от недрата на Луната през цепнатитни, така че тя е застивала на слоеве. Изследванията показали, че при това на повърхността е било изнесено голямо количество от радиоактовния метал торий. Спектралния анализ показал и голямо количество силиций. Този елемент е твърде нетипичен за лунните структури, тъй като в скалите там не протичат процеси, водещи до образуването на силикати.

Третата странност на находката е в местоположението и.

"Този малък вулканичен комплекс е далеч от зоната на Луната, където е концентрирана по-голямата част от вулканична дейност, и където има силициев вулканизъм", каза Джолиф, един от авторите. "Това е пъзел."

Авторите са описали намерените обекти в сп. Nature Geoscience, накратко – в Space.com и , разбира се на сайта на NASA.

Друг екип учени наскоро получи съвсем подобно на това изображение на обратната страна на Луната, пак възоснова на снимки от сондата LRO.

Мира Захариева

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини