От х:

Днес в x:

Хасково с десетилетен минимум на раждаемостта

Раждат се все по-малко деца

Отливът на раждания в Хасково продължава с ударни темпове. Само 530 са ражданията от началото на годината. За същия период през миналата година те са били 596. В продължение на десетилетия Хасковското АГО задържаше около 100 - 110 раждания средно на месец. В момента те са около 80.

Летните месеци обикновено са слаби, но отливът се усеща дори и в традиционно силните април и май. Тогава се раждат зачеваните през юли и август, традиционно отпускарските месеци.

Ако раждаемостта се запази с този темп, то за пръв път от края на 90-те години и началото на новия век, в Хасково ще се родят по-малко от 1000 бебета на година.

Отливът е виден и в съседен Димитровград. Там за полугодието има 138 раждания. За сравнение, през миналата година в местното АГО са проплакали общо 350 бебета.

Според гинеколози става дума точно за малка раждаемост, а не избор на по-реномираните клиники в София или Пловдив. Кризата ограничи финансовите възможности на хасковлии да плащат купища пари за раждане в друг град. Все по-малко родилки правят искат в друг град, свидетелстват местните гинеколози.

Тенденцията е отчетлива в общинските болници. Ако няма усложнения, жените раждат по места. 136 раждания до края на юни регистрира харманлийското АГО-незначителен ръст в сравнение с полугодието на 2010. В Свиленград е същото-110 раждания, малко над половината от годишната им норма. Потокът на родилки към областния град е спрян.

За сметка на това хасковското неонатологично отделение регистрира увеличен брой недоносени бебета. Това отчасти се дължи на факта, че хасковската микропедиатрия обслужва и кърджалийска област. Отчасти, че се е увеличил броя на непълнолетните родилки. За първите 6 месеца само в Хасково те са 32.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини