От х:

Днес в x:

Деца: Симеоновград е залят от наркотици

Красимира Богданова взела мостри за показване. Децата обаче знаели за дрогата от първа ръка

Тинейджъри от Симеоновград обявиха в прав текст, че градът им е наводнен от различни видове наркотици. Те се предлагали почти свободно и с голямо разнообразие. Днес Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ се срещна със средношколците от Симеоновград по повод световния ден за борба с наркоманиите - 26-ти юни. Изненадите за инспекторите дойдоха още в началото на срещата. „Децата знаеха всички видове наркотици. При това не от картинки, а на живо", обясни психоложката д-р Красимира Богданова. 17-годишни свободно споделили, че този или онзи наркотик им е бил предлаган. Някои дори били опитвали.

Най-оборотно било ЛСД-то. Наркотикът е единственият от по-силните, който не води до зависимостти. Консумира се лесно и почти неуловимо - от стикери, напоени с наркотичното вещество, които се смучат. Недостатъкът е, че от ЛСД лесно се преминава към силните психоактивни вещества. Голяма част от самоубийствата сред наркоманите са предизвикани от употреба на този тип дрога.

Канабисът е за здрасти, амфетамините и екстазито-за специални случаи. Намират се кокаин и хероин. Опасността тук е от многото некачествени примеси, които трудно се разпознават от неопитните „потребители“. Това прави дрогата още по-опасна.

Поне дузина младежи са пожелали да станат доброволци в информационната кампания на РЗИ за вредата от дрогата.

Поводът на посещението на инспекцията в града край Марица бе отрито писмо от майките на 6-те загинали деца в катастрофа на връх Великден. Роднините се съмняват, че освен алкохол, причинителят /причинителите/ са били и под друга зависимост.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини