23 °C

Я подай ми, мила мамо, синьото елече…

„Стандарт”: „Летим от София до Канарските острови”. От май месец всеки четвъртък 186-местен Боинг 737 на "Еър Юръп" излита от София за Лансароте - най-източният от островите.

Супер, супер! Нямате идея колко е готино това!

Беше през един мрачен майски ден, братя, времето едно такова, направо ти иде да се гръмнеш… Небето се заклопило, отникъде лъч не пробива. Тежки облаци се блъскат във Витоша и падат уморено в двора на Костов. Мрачно и потискащо. Аз седя вътре и четях вестници, от които ми ставаше още по-мрачно и изведнъж пак ми се прищя да се махна от тая география, от нейната история, климат, политика… Да метна отгоре на багажника един чадър и да карам докато стигна места и народи, които да ме питат какво е това на багажника… И написах в Гуглето „най-добър климат на планетата”. И така разбрах, че Канарските острови са мястото, където бих искал да живея. На всеки от тях бих могъл - Гран Канария, Тенерифе, Ла Палма, Лансароте, Фуертавентура, Ла Гомера, Ел Хиеро… Че и на някой от по-малките. Температурата на водата е 17 - 20 градуса през цялата година, а на въздуха между 21 през януари и 26 през юли. В Лансароте специално били между 20 и 28-29. Изобщо,  „Я подай ми, мила мамо, синьото елече, че ме вика, че ме мами оня път далечен…” И с една хавайка и два чифта бермуди изкарваш годината. Без чадър, там не вали… Сметнах, че със същите пари, които се дават за парно през януари за един средно голям апартамент в София, месецът може да се изкара на Канарите. Разбира се с доста лишения. Но то и тук го караме с доста лишения… Пенсиите, а? Какъв чудесен повод да хвърлите балтона модел „Десетгодишнината на Девети”?

Другото такова място е островът на Казандзакис - Крит. Температури от 17 до 30-32  градуса, малко повече вали, ама малко само. В сайтовете за имоти намерих даже една много хубава къща с басейн на брега на морето за 160 хил. евро. Звъннах на агенцията, казаха, че цената е с коментар, демек склонни са да свалят малко. Казах им, че почвам да събирам пари и те бяха склонни да ми я запазят известно време. Но като им обясних, че ще събирам неизвестно колко време и те се разочароваха…

Размечтахме се… Така един пиян се бил облегнал в рейса на една грозновата госпожа. И тя му направила бележка: „Господине, вие още малко и ще легнете върху мене!” Па той й рекъл – „Опа-а-а, размечтахме се…”

Да се върнем към грозноватата българска действителност. „Правителството официално отложи вдигането на доходите за 1 септември”. Абсолютно правилно! Колкото по-близо до изборите, толкова по-добре. БСП кога дигнаха пенсиите? Не, че им помогна, де… Какво е това 1 юли? На първи юли и назаем да им ги дадат, пак до 23 октомври ще са забравили, че дължат нещо.

Министърът на транспорта Московски предлага да падне ДДС при покупка на всички видове автомобили. Тази идея може да ви изглежда лобистка, но бъркате. Не, следствие е от ужасяващата катастрофа на магистрала “Тракия”. Московски вика: “Убеден съм, че министър Симеон Дянков на драго сърце ще подкрепи каквито и да е мерки, водещи до подобряване на ситуацията и гарантиране на сигурността на гражданите.”

Браво, Московски! Ама не мислиш ли, че е по-добре първо да се свали ДДС върху лекарствата. Щото от катастрофи умират стотици, а от липса на лекарства стотици хиляди! Или върху хляба и някои основни храни. И сигурно ще ми се смееш, но бих предложил и на книгите да се намали… Щото, вервай ми, нищо добро не може да произлезе от прост, болен и гладен с нова кола.

Всъщност, за лекарствата може и да не съм прав. Щото оня ден четох, че през 2010 година сме изкупили медикаменти за къде 2 млрд. лв. Доц. Николай Данчев, зам.-декан на фармацевтичния факултет на МУ обаче обясни, че най-голям дял се пада на хапчета за язва, киселини, гастрити, запек и диария. Та може би с ДДС-то върху храните да се реши от само себе си и тоя проблем. Прекаляването с кисело мляко например води до хронична констипация.

Ей, братя и сестри, не бива зя щяло и нещяло да взимате лекарства. Едно, че са пари, и, второ, са отрови. За много работи има хомеопатични средства, а също и акупунктура помага. Например за диарията мога да ви кажа едно много удобно упражнение. На 8 пръста под коляното и на един пръст външно от ръба на пищяла се намира точка „Ст 37”. Достатъчно е в продължение на две минути да прилагате натиск с палците и върху двата крака и диарията ще спре. Удобното е, че можете да се лекувате и когато имате „контракция” така да се каже… Даже тогава е най-удобно, щото сте седнали.


Хороскоп за 27.05.2016

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби

Моля, изберете зодия

;
Последни новини