От х:

Днес в x:

МВР: Не палете стърнищата, ще глобяваме!

С настъпването на летния сезон се увеличава риска от възникване на пожари в горски и земеделски фонд, напомнят от МВР. Потенциални причинители на пожари могат да се окажат пастири, козари, пчелари, ловци, туристи, собственици на вилни и земеделски имоти - всички, които по един или друг повод палят открит огън в селскостопанския и в горския фонд. Запаленият в сухи треви и стърнища огън, лесно може да обхване намиращи се в съседство горски площи, трайни насаждения, стопански сгради, вилни и жилищни постройки. Само за последните 5 дни 12 пожара в сухи треви са гасили огнеборците в областта.

В тази връзка от Районните служби за пожарна безопасност и защита на населението припомнят, че е абсолютно забранено паленето на огън в стърнища, сухи треви по слогове, поляни и крайпътни ивици, както и изгарянето на отпадъци извън определените за това площадки.

Особено безотговорно и лекомислено е запалването на стърнищата след жътва и на старата суха трева по пасищата, за да се осигури свежа паша. Нарушителите на тази забрана се наказват до 200 лв. глоба по ЗМВР, ако с действията си не са причинили материални щети, за които да носят наказателна отговорност. Пожарникарите разчитат и на отговорността на собствениците и ползвателите на селскостопански земи, с оглед осигуряване техническата изправност на селскостопанската техника и напомнят, че кметовете на населени места имат ангажимента за разораване на негорима ивица около гробищни паркове и сметища.

Огнеборците препоръчват:
Да не се пали огън на открито във ветровито време. Вятърът
спомага за бързо разпространение на пожара и това е особено страшно, ако е в близост до горски масив или стопански постройки.
Паленето на огън и в селските дворове също крие сериозна опасност, поради плътното застрояване в граничещите със съседите места
В никакъв случай де не се пали огън в междублоковите пространства, където са паркирани много автомобили, както и в близост до бензиностанции и газстанции, складове за леснозапалими и горими течности.
Да не се допуска паркирането на превозни средства и нощуването им покрай пътища, които минават в близост до складиран фураж, покрай посевите или през тях от настъпване на восъчна зрялост до прибирането на реколтата.

От пожарната припомнят, че е изключително опасно изхвърлянето на фасове в близост до горски и земеделски площи, както и на стъклени бутилки, които могат да имат ефекта на лупа.

При първите признаци на пожар в дома, в двора, в полето или в гората, незабавно да се съобщава на телефон 112, апелират от пожарната.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини