От х:

Днес в x:

Пчелар прави екосистема-мравки, слънчоглед, пчели

Тилко Русев отглежда 400 хиляди пчели

Известният хасковски пчелар Тилко Русев е измислил нов начин да стимулира производителността на своята фабрика за мед, при това по напълно природосъобразен начин. Като председател на хасковската земеделска кооперация „Зора“ той е убедил кооператорите да засадят 200 дк слънчоглед в непосредствена близост до своя пчелин. Освен че близката паша ще увеличи количеството и качеството на меда, самият слънчоглед ще повиши добивите си- до 20 %, твърдят специалисти, цитирани от Тилко.

Насаждения до пчелина, наистина изглеждаха в доста по-добро състояние от съседните слънчогледови блокове.

Втората стъпка била повече от екстравагантна. Тилко заселил огромна колония мравки в пчелина си. Мравките са санитарите на гората и на практика прочистват пчелина ми, убеден е Тилко. Оказало се че мравките са защитен от закона биологичен вид. Тъй като земите около „Ханчето“ са част от природната мрежа „Натура 2000“ развъждането на подобни важни за природата биологични видове, се стимулира и финансово. Тилко ще кандидатства за специална субсидия за да увеличи пчелната си популация и увеличи производителността им.

Към момента 400-те хиляди „работнички“ на пчеларя дават по около 800 килограма мед на сезон. Тилко е убеден че добивът му може да се увеличи до 2 тона на година.

Г.Христов

От тази година-и с мравки
Видът е защитен от закона
Мравките прочистват пчелина от мъртви пчели
Слънчогледовите насаждения до кошерите са в отлично състояние
А медената фабрика работи с увеличен капацитет
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Пч
    Пчелар
    1 0
    15:52, 7 юни 2011

    До "бдителния" тъпанар.По времето когато нямаше гладни и ровещи в кофите за боклук хора, на пчеларите плащаха за всеки кошер поставен покрай слънчогледова,памучена и царевичена нива.Само ,че ти си от тези дето са в"*** правени" и няма от къде да знаеш тези подробности."Пчеларството е поезията на селскостопанската дейност."Казал го е един велик учен от преди много години.Загине ли пчеларството с него си отива и светът.

Последни новини