От х:

Днес в x:

Първомайски зрелостници: Далчев ни „застреля”

Красимира Хубенова и нейните зрелостници

Според много от дванадесетокласниците, темата „Животът и книгите“ върху стихотворението на Атанас Далчев „Книгите“ буквално ги е „застреляла“. Според тях даденото четиристишие е крайно недостатъчно, за да развихриш мисълта си. Красимира Хубенова – преподавател по български език и литература сподели, че Далчев не е подходящ за масовия ученик. Стихотворението не е типично за творчеството му. Според нея темата е философска, дава възможност за разсъждения и все пак е неподходяща за оценка на повечето ученици. Другото, което я е притеснило е, че при това комбиниране на въпросите в последния момент и на случаен принцип, те не са били степенувани по трудност. В резултат на това е имало много и трудни въпроси по граматика, а някои от тях са били на академично ниво. Въпреки това е доволна от представянето на нейните ученици. Зрелостниците оцениха въпросите по български език като по-сложни, отколкото въпросите по литература. Очакванията са били трудността да е обратната – както досега е било.

От 100 допуснати на държавен зрелостен изпит в ПГСС “Васил Левски“ днес се явиха 96, а 4 не са били допуснати. В СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ недопуснат е бил само 1 дванадесетокласник, а на матура са се явили всичките 65 зрелостници.

Абитуриентите бяха категорични, че са разчитали изцяло на свои знания и не са се възползвали от факта, че някои от квесторите им са били техни учители в по-малките класове.

Очакванията преди държавния зрелостен изпит по български език и литература бяха най-разнопосочни. Имаше ученици, които искаха да пишат за символисти и поети, разчитайки на различите изразни средства. За други прозата беше по-подходяща. Едни от най-желаните автори бяха Елин Пелин и Йовков. Днес, след матурата, повечето абитуриенти са доволни най-вече от това, че е минала.

Теди Кирякова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини