От х:

Днес в x:

Депутати спорят за микровълнови печки и антени на мобилни оператори

Повече от час депутатите спориха микровълновите печки или антените на мобилните оператори са по-вредни.

Най-големите лъчения идват от микровълновите печки. Това заяви депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов по време на обсъжданията на предложенията на Синята коалиция за промени в Закона за здравето.
Сините предлагат да не се допуска монтирането на излъчвател на нейонизиращи лъчения върху по-ниска от околните сгради, ако разстоянието между тази и съседните сгради попада в рамките на хигиенно-защитната зона на този излъчвател.

Микровълновите печки увреждат здравето, категоричен бе Лъчезар Иванов. Лъченията от тях, по думите му, увреждат храната. По-вредни от антените на мобилните оператори са самите мобилни апарати, смята депутатът от ГЕРБ. Да се играе със страха на хората е изключително вредно, категоричен бе Лъчезар Иванов и допълни, че правителството на ГЕРБ се грижи за здравето на хората.

Микровълновите печки не са рентгенови апарати, констатира Ваньо Шарков и обвини колегата си от ГЕРБ в некомпетентност. Иван Иванов от ДСБ "нападна" Лъчезар Иванов, че защитава интересите на мобилните оператори и за пример даде неговото участие в аферата "Верту".

Сините предлагат още да не се допуска монтирането на излъчватели на нейонизиращи лъчения на разстояние по-малко от 500 метра до детски градини, училища, лечебни заведения, домове за възрастни хора и хосписи, е записано още в предложението на Синята коалиция.

Те предлагат още да не се допуска монтирането на антени на телекомуникационни оператори върху улични стълбове за осветление или стълбове за поддържане на контактната мрежа на градски транспорт.

Нивото на облъчването на хора с нейонизиращи лъчения днес е 1500 по-високо в сравнение с облъчването от естествени източници в средата на 20-ти век, посочват в мотивите си сините депутати.
Този проблем е световен, за което и Световната здравна организация, на основание на резултатите от Международен проект за изследване влиянието на електромагнитните полета върху човешкото здраве, препоръча на страните членки на тази организация да регламентират здравната закрила на населението от тези полета чрез национални закони, като е предложила и образец за такъв закон.

За здравният ефект от облъчването на хората с нейонизиращи лъчения в рамките на Европейския съюз са проведени изследвания по осем програми. Резултатите потвърждават безпокойството на Световната здравна организация. Световният научен свят изобилства от публикации, в които се съобщават силно тревожни факти за вредното въздействие на нейонизиращите лъчения върху различните човешките органи.

Наднормените продължителни облъчвания отключват тежки болести, които в нормална среда биха били с латентен период на развитие равен на цял човешки живот. Тревожни са фактите от така нареченото не термично въздействие върху човешкия организъм.

Френски специалисти са установили, че вредните лъчения от мобилните телефони и антени за тях предизвикват по-голяма агресивност у хората и особено в подрастващите.
Шведски експерти сочат, че всяка от тези антени има електромагнитно поле и хора, чийто жилища или офиси попадат в пресечните точки на тези полета са с т.нар. свръхчувствителност (EHS), страдат от главоболие, слаба памет, сърцебиене и др. Има данни, че могат да се стимулират и други заболявания, включително ракови и Алцхаймер.

В много страни, като Германия, Франция, Финландия и Русия се предприемат специални мерки за защита на подрастващите от въздействието от нейонизиращите лъчения.
В Гърция всички антени на телекомуникационни оператори, монтирани в близост до училища и болници работят с 60 % намалена мощност.
В различните страни от ЕС са приети различни периодики на мониторинг на излъчвателите на нейонизиращи лъчения, но те се спазват безусловно.

В крайна сметка предложенията на сините не минаха. От 83 гласували, „за" се обявиха 17 депутати, „против" гласуваха 2, а 64 - „въздържал се".

Това гласуване няма да ни спре да правим подобни поправки, закани се Ваньо Шарков, след което поиска прегласуване на законопроекта, но и този път той не бе приет на второ четене.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини