От х:

Днес в x:

150 само до обяд за прегледа на щитовидната жлеза

Д-р Хрусанов осъществява прегледа

Безплатният преглед на щитовидната жлеза привлече над 150 хасковлии само до обяд в двора на областната болница. В специализиран микробус на организаторите, фондация "Общество и здраве", се извършваше ехография и преглед от ендокринолога д-р Светослав Хрусанов. Завеждащият първо вътрешно отделение днес бе поел допълнителна работа. Много работа, както се оказа. Към обяд записването на нови пациенти бе временно прекратено, защото не бе ясно дали докторът ще смогне, а нямаше никакви изгледи потока от хора да спре. В Дупница например за ден минали 250 души.

Прегледът е лесен и бърз, ако всичко е наред, коментира д-р Людмила Стоилова от партньорите от фармацевтична компания „Мерк“. В 1/3-та от случаите обаче са налице изменения в щитовидната жлеза. Хората се пренасочват за допълнително хормонално изследване.

Щитовидната жлеза е една от най-важните жлези с вътрешна секреция. Резултат от нарушената и функция е популярната „гуша“, но всъщност заболяването и води и до разстройства на сърдечно съдовата система и куп други функции в организма. Най-куриозното е че лекарствата за елиминиране на проблема в зародиш струват 3-4 лв на месец, но малко хора осъществяват превенция. Причината е че най-сигурното средство за това, ехографът не се поема от здравната каса. Така всеки който пожелае да се изследва трябва да се бръкне за 25 до 50 лв за ехография в зависимост тарифите на съответната болница.

Специализираният микробус на организаторите, обикаля за по ден 12 областни градове в страната. В Хасково днес той ще бъде до 17 часа.

Г.Христов

Напливът на пациенти бе непрекъснат
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини