От х:

Днес в x:

Откриха олимпиадата по история с патриотичен концерт в „Заря”

Националната олимпиада по история и цивилизация бе тържествено открита с концерт тази вечер в читалище „Заря”. Приветствия към участниците поднесоха областният управител Румен Данев, шефът на образователния инспектор в Хасково Иван Панайотов, заместник кметът Венко Точевски. Председателят на журито доц. Пламен Митев също поздрави 79-те ученици, които утре ще се състезават в класните стаи на Езиковата гимназия.

След офицалното откриване и речите възпитаниците на Езиковата гимназия изнесоха чудесен патриотичен спектакъл, посветен на 135-годишнината от Априлското въстание и 1330 години от създаването на българската държава. Изпълненията на учениците бяха бурно аплодирани.

Близо 4000 са били участниците в областните кръгове на олимпиадата по история и цивилизация. От тях за националния кръг се класираха 79. 27 от тях са седмокласници, а 52-ма - дванадесетокласници.

Участието на олимпиадата дава възможност всеки, който изкара 5.50, да влиза без изпит в историческия факултет на Софийският университет, ако са 12-класници, и в софийската класическа гимназия, ако са 7-класници. Миналата година такъв резултат са имали 30 ученици, но тогава изискването за прием бе пълно 6.

Марин Демирев от ГПЧЕ „Проф. д-р Асен Златаров” е единственият ученик от областта, който се класира за финалния кръг.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини