От х:

Днес в x:

Съдът върна търга за хасковския боклук обратно на старта

Върховният административен съд на практика отмени цялата процедура по търга за сметосъбиране и сметоизвозване в Хасково и я върна на стартова позиция. Върховните магистрати постановяват, че критериите за оценяване на офертите са в „явно и грубо нарушение“ на принципите на Закона за обществените поръчки. Според съдиите оценяването на количествените и качествени показатели в предложенията на фирмите е зависимо единствено от субективното мнение на комисията по търга, без възможност за обективна оценка и лоялна конкуренция между кандидатите.

Делото във Върховния административен съд е образувано по жалба на „Заубермахер България“ ЕАД. Фирмата оспорва решение на Комисията за защита на конкуренцията, където първоначално е атакувала търга за боклука на Хасково. КЗК е отхвърлила жалбата на „Заубермахер България“, и ВАС отчасти потвърждава нейното решение. В другата част обаче – за липсата на обективна и точна методика за оценка на офертите на участниците, съдиите отменят решението на КЗК. Отменят и цялата досегашна процедура по търга за обществена поръчка и я връщат на възложителя – кмета на общината, за изготвяне на нова методика за оценка на офертите, при спазване на указанията, дадени от съда.

Haskovo.net припомня, че последната процедура за избор на фирма, която да чисти Хасково, стартира през октомври миналата година. Участваха две фирми - „Титан“ АС, която събираше сметта през последните години, и „Грийнпартнърс“ АД, която пък спечели снегопочистването през този сезон. „Титан“ бяха отстранени от процедурата, макар че според изявленията на нейни шефове са предложили оферта с 4-5 млн. лв. по-ниска от тази на конкурента си.

„Титан“ обжалва отстраняването си пред КЗК. След спирането на цялата процедура обаче обжалването й става безпредметно.

Сагата с избор на боклукчийска фирма в Хасково започна още през миналата година и на два пъти досега се проваляше. Първият път процедурата бе спряна от общината заради технически пропуски. Вторият опит също се провали, защото тогава пък бе отстранена „Грийнпартнърс“, а кметът прекрати търга с мотива, че е останал само един участник - „Титан“. Аргументът бе, че единствената останала оферта е без реална конкуренция.

Третият опит стартира през октомври 2010-а. И последната процедура бе прекратена, този път от Върховния административен съд, с решение от 21 април 2011 г.

Така горещият картоф с боклука на Хасково за трети път се връща в общинската администрация. Конкурсът предвиждаше избор на фирма, която да чисти града и общината в продължение на 5 години, а общата сума за тази услуга, посочена в обявата за търга, е 15 500 000 лв.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини