От х:

Днес в x:

Байрямът затрупва Хасково с кости

Над тон и половина кости бяха събрани от незаконното сметище

Огромното количество животински кости изхвърлени във вилна зона „Каменец“, вероятно са от частни стопани. Нямаме правомощия да ги проверяваме. Това заяви временния шеф на хасковската агенция по храните д-р Христо Вълчанов. Поводът бе огромното незаконно сметище със животински отпадъци, край вилите в район „Каменец“. Близо тон и половина кости вече са транспортирани и унищожени в екарисаж.

„Не се е действало в професионални месарници. Костите са сечени с брадва“ даде мнението си д-р Вълчанов. Според него те са трупани периодично от години, като животните са колени сезонно или за празници, например байрям. Предположението се базира на факта, че огромното количество кости са на едър рогат добитък, липсват скелети на свине. Разследва се и версията, биологичните отпадъци да са свързани и с контрабандата на месо за Турция.

Санитарните инспектори извършили проверка из месарниците и месопреработвателни предприя в региона. Установено е, че два хасковски месарски магазина не могат да докажат количествата кости които са предали на екарисаж. Не е доказана обаче връзка между липсващите кости и изхвърлените в „Каменец“. Затова магазините не бяха оповестени. В единствената лицензирана кланица в общината, „Мони Мес“ пък се оказва че няма технологичната възможност да се колят говеда, само свине.

„Проверките из месарниците ще бъдат ежемесечни“ закани се Вълчанов. Глобите за нарушителите, физически лица са от 500 до 1000 лв и до 3 хиляди за фирми. Ветеринарните инспектори обаче могат само да глобяват. Задължението по извозването и разчистването на тези отпадъци, е на общината. Така Вълчанов влезе в задочен спор със зем кмета Кирил Керанов, който вмени тези задължения на бившото ДВСК. Според санитарният началник обаче член 133 т.4 от закона за ветеринарно санитарната дейност обаче задължава общините да извозва трупни остатъци на животни и да ги въдворява в изградени за целта трупни ями и трупни площадки.

Г.Христов

Д-р Христо Вълчанов се закани че месарниците ще бъдат проверявани ежемесечно
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини