От х:

Днес в x:

Страни от целия свят забраняват вноса на храни от Япония

Страни от цял свят се отказаха от вноса на хранителни продукти от Япония заради радиоактивното изтичане от ударената от земетресението ядрена централа, съобщава АФП, цитирана от БГНЕС.

Броят на жертвите и изчезналите след чудовищното земетресение в Япония и цунамито от 11 март надхвърли 26 000 души, а стотици хиляди продължават да се намират в центрове за евакуация и страховете за безопасността на водата в Токио нарастват. Повредата в АЕЦ "Фукушима" от земетресението и серията експлозии засилиха безпокойството на света. САЩ и Хонконг вече ограничиха вноса на хранителни продукти от Япония, а Франция иска ЕС да направи същото.

Русия нареди спиране на вноса на хранителни продукти от четири префектури - Фукушима, Гунма, Ибараки и Точиги близо до пострадалата централа на 250 км североизточно от Токио. Освен това Москва постави под карантина товарен кораб, плаващ под панамски флаг, който преминал край централата, и постави под медицинско наблюдение 19-те членове на екипажа му, след като откриха три пъти по-високи нива на радиация от нормалното.

Австралия забрани вноса на продукция от региона, включително морски водорасли и морска храна, мляко, млечни продукти, пресни плодове и зеленчуци. Властите обаче съобщиха, че японската храна, която вече е стигнала до магазините, е безопасна, тъй като е била внесена преди земетресението и че "рискът австралийски граждани да бъдат изложени на радионуклиди във внесената от Япония храна, е нищожен".

Сингапур също прекрати вноса на млечни продукти и на други хранителни продукти от същите

четири префектури, а Канада наложи засилен контрол върху вноса на продукти от тези префектури. Филипините забраниха вноса на японски шоколад. "Проблемите с безопасността на хранителните продукти са допълнително измерение на извънредното положение", съобщиха три агенции на ООН в съвместно комюнике, публикувано в Женева, като обещаха, че " да мобилизират знанията и експертния си опит", за да помогнат на Япония.

Междунар

одната агенция за атомна енергия, Световната здравна организация и Организацията по прехрана и земеделие съобщиха, че Япония предприема правилните действия. "Извършват се наблюдение на хранителните продукти, измерване на радиоактивността на храните и резултатите се обявяват публично", съобщават трите организации.

econ.bg

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини