От х:

Днес в x:

Осъждат на мъчителна смърт хасковлийка с рак

Майя пред Онкото в Хасково

50-годишната Майя Кривошиева от Хасково е обречена на денонощни непоносими болки и мъки заради недостатъчното количество морфин, отпускано от хасковската болница. Жената е с диагноза рак на панкреаса в напреднал стадий. Специалистите от Военна болница в София й казали направо, че никой хирург не би се наел да я оперира. Злокачественото образувание е уголемило три пъти задстомашната й жлеза. Болките при това заболяване в медицината се описват като най-страшните и непоносими.

Въпреки това Майя е обречена да се мъчи в страшни болки в жилището си в Хасково. Ампулите морфин, който си инжектира сама, при тежки кризи достигат до 16 за едно денонощие. При временното стихване на болката тя се справя и с 6-7 ампули. Седмично това прави около 40-50 дози от силното обезболяващо. От болничната аптека преди няколко седмици й намалили броя на ампулите от 50 на 40, въпреки предписанието на лекуващия й лекар д-р Галина Димитрова. Майа е принудена да си купува сама недостигащите ампули, които в аптеките струват между 1.55 до 1.75 лв. Тя получава пенсия около 170 лева. Възрастните й родители са пенсионери и сумата от доходите на тримата едва стигат за прехрана ... и спасителния морфин. „Ядат попара с хляб, за да останат пари за лекарство“, признава Майя.

 

Историята на Майа бе описана във вестник „24 часа“ през януари. В коментар в електронното издание се е включил български лекар във Франция. Ето коментара му без редакторска намеса: „ NJ: От бълг лекар работещ във Франция ( шеф на отделение за лечение на болката) Една ампула Морфин 10 мг - 2 мл тук струва 2 евроцента = 3.8 стотинки Таблетните форми на sulfate de morphine като SKENAN, MOSCONTIN или OROMORHМ - 14 капсули струват в градските аптеки между 4.26 и 6.81 euro в зависимост от дозажа, а в болницата са с около 30% по-евтини.“

Майя преди рака

Ако това е вярно и във Франция една ампула морфин наистина струва 3.8 стотинки, а в „богата“ България – 1.70 лв., едва ли бихме могли да открием по-брутален пример за геноцид над цяла една нация. Защото става думи за хора, болни от най-тежкото заболяване в света – рак, и защото тези хора умират в неописуеми мъки, проклинайки държавата България. Впрочем, сещам се за още по-брутален пример – бившият шеф на комисията по здравеопазване в българския парламент доц. Щерев бе заявил публично: „За какво да харчим пари за болните от рак, те така или иначе са обречени“.

Всъщност не съм сигурен кое от двете е по-чудовищно.

По повод цените на морфина Haskovo.net изпрати официално запитване до министерството на здравеопазването. Когато и ако пристигне отговор, ще го публикуваме.

На 23 февруари Майя Кривошиева отишла до аптеката в Онкото с рецепта от лекуващия си лекар д-р Галина Димитрова за 50 ампули морфин. Аптекарят Димитър Иванов й казал, че няма да й изпълни рецептата, защото „такава доза няма“. След разправии с лекарите, на които Майа не е присъствала, й дали нова рецепта за 40 ампули. Лекарственият списък е поправен, убеди се на място репортер на Haskovo.net – зачертаното е 50 ампули и е написано 40. На въпроса на Майя защо, аптекарят отвърнал, че изпълнява нареждане. На искането да види това нареждане, аптекарят наредил на болната жена: „Напусни аптеката!“.

Изгонил я.

„Не съм я гонил“, отговори на въпроса на Haskovo.net днес аптекарят. От думите му излиза, че тежкоболната жена, която едва се държи на краката си, се е изгонила сама.

„Шефката на аптеката Анета Захариева ми нареди устно да не отпускам по повече от 4 ампули морфин за ден на пациент“, оправда се Димитър Иванов, на чиято табела на ревера, кой знае защо, пишеше друго име.

Шефката на болничната аптека Анета Захариева първоначално се опита да избегне разговора, като се оправда с нужното разрешение от шефа на МБАЛ д-р Тодор Пандов. След телефонен разговор с управителя на болницата и даденото от него разрешение пък се скри и престана да вдига телефона си.

Все пак Захариева бе открита от репортер на Haskovo.net в кабинета й. Тя се впусна в дълги обяснения, че морфинът е опиат, че е под специален режим, че не бива да се превишава определената доза. Дори извади предписание на министерството на здравеопазването, в което е фиксирана максималната доза – приблизително ампула и половина на ден. Иначе човек се превръщал в наркоман.

При напредналата болест на Майя и неистовите болки опасността от пристрастяване звучи като подигравка. Анета Захариева стигна още по-далеч – работа на фармацевтите било да коригират лекарите, които са предписали превишени дози.

За разлика от нея шефът на Онкото д-р Венко Балабанов бе по-откровен. „От министерството не са ни превеждали пари от три месеца. И други болни са оставени вече втори месец без лекарства. Не мога да дам на Майа 60 ампули седмично, защото ще оставя други болни без лекарство за болките им.“ Докторът послъга само веднъж, като отсече, че „дозата морфин на Майа се определя от лекуващия лекар“.

„Ако шефът ми нареди, ще предпиша повече ампули“, каза пред репортер на Haskovo.net лекуващият лекар д-р Галина Димитрова. „Знаете ли какво е да виждаш отчаяни хора и да не можеш да помогнеш?“, каза още тя. „Откакто съм лекар такова катастрофално положение в здравеопазването не съм виждала. Иде ми да захвърля всичко и да напусна професията“, призна д-р Димитрова.

Докато разговаряхме днес в кабинета й пристигна нов факс с поредната новина - лоша, разбира се – досега напълно платен от Касата хормонален препарат става частично платен – държавата поема стотина лева, останалите 130 лева вече ще трябва да се плащат от пациентите. Д-р Димитрова отказа да ни предостави този документ с мотива, че е служебна информация. Утре обаче тази „служебна информация“ ще се стовари върху главите на засега нищо неподозиращите пациенти.

Решението на проблема с Майя, ако това изобщо може да се нарече решение, намерихме в кабинета на д-р Димитрова. Майя ще влезе за ден или два в болницата, за да може под непосредствения контрол на лекарите да се установи нужното количество обезболяващо лекарство. Тогава дозировката ще бъде точно и експертно определена. И ако отново няма морфин за Майя, тогава поне ще стане ясно кой носи вината. Макар че май е ясно отсега.

Майя гасне бавно в стаичката си в жилището на родителите си до автогарата. Щорите са спуснати, на масичката горят няколко свещи. До тях – спринцовката и ампулите с морфин. Глътка живот - през няколко часа, които държавата жестокосърдечно и брутално й отказва.

България не е държава, а присъда.

Тодор Кръшков

 

Аптекарят Димитър Иванов, който коригира предписанията на лекарите
Анета Захариева, шеф на болничната аптека
Д-р Венко Балабанов. Той послъга само веднъж
Поправеният лекарствен списък. От 50 ампулите с морфин са станали 40
Майя в САЩ, където е живяла до 2008 година. Сега тя оприличава тази акула на държавата България. Снимката е от личния архив на Майя
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини