От х:

Днес в x:

Д-р Йордан Попов спаси човек от 30-килограмова тения

Д-р Попов с асистент д-р Петров и анестезиолог д-р Николов извършиха сложната операция

Екип хасковски хирурзи водени от д-р Йордан Попов, извършиха успешна животоспасяваща операция, като извади 30 килограмова киста от кучешка тения от корема на 51 годишния Иван Желев Ангелов от свиленградското село Димитровче. Операцията продължи повече от 3 часа- от 9 до 12.20 днес. По прогнозите на лекарите, пациентът има шанс да се възстанови напълно.

Размерите на кистата я правят абсолютен рекордьор не само в практиката на хасковските лекари но и в цялата страна, категорични са хирурзи. Според д-р Попов, тенията е била „отглеждана“ в тялото на човека повече от 10 години.

Като повечето си съселяни, Бай Иван изхранвал семейството си със земеделие и животновъдство. През последните години видимо напълнял, но това не правило впечатление защото по принцип бил едър човек. Съпругата му Нина Ангелова обаче забелязала, че Иван пълнее но яде все по-малко и то по най-много 1 път на ден. През последните месеци започнал да изпитва и остри болки в корема. Бил преглеждан неколкократно в Свиленград, като там се съмнявали между проблеми с черния дроб и именно кучешка тения. Серологични изследвания които да потвърдят диагнозата обаче не са правени, а човекът си търпял с времето.

На първи март болките се засилили неимоверно. Тогава съпругата му го убедила да вземе направление за Хасково от личния си лекар в Свиленград. Иван пристигнал в областния град в понеделник, а вчера изследванията потвърдили диагнозата-ехинококоза/кучешка тения/.

Колкото и да е парадоксално, по добре е че кистата е стара и стените и са дебели, коментира д-р Попово. При евентуално спукване е щяло да последва обща интоксикация на организма и неизбежна смърт.

Огромната киста е избутала вътрешните органи. Десния бъбрек е отишъл в ляво, червата са като на дете-смачкани и тънки, допълват лекарите. На пациентът се правят постоянни вливания на течности и кръвна плазма. Макар и очаквано, възстановяването ще отнеме много дълго време.

Подробности за уникалната операция вижте в нашия видеорепортаж

Б.А. Във видеото има снимки, които не са за хора със слаби сърца. Считайте се за предупредени!

Г.Христов

Иван Желев преди операцията
След изваждането на огромната киста
Такова нещо хирургичната практика на България не познава
Освен главната имало и мого дъжерни кисти
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини