От х:

Днес в x:

МВР-Хасково разби канал за „невидим“ хероин

Полицайски шефове и прокурори зад рекордната пратка хероин. От ляво на дясно-Белчо Бялков, Павел Жеков, Иван Ванчев и Петьо Петров

Областната дирекция на МВР и наркозвеното на свиленградската митница разбиха хероинов канал от Турция за България, който на практика е бил неуловим. Това признаха представители на полицията и прокуратурата на пресконференция по повод заловените на границата 96 кила хероин в събота. Пратката е най-голямата залавяна от местната полиция за последните 10 години. Стойността и е близо 9 млн лева.

Наркотикът е бил транспортиран в циментовоз на легална транспортна фирма на организаторите на престъпната група Наско и Янко Атанасови от Любимец. Плътността на транспортирания цимент е била такава че рентгенът не можел да пробие през него, уточниха полицаите.

„На всичкото отгоре рентгенът на нашата граница при ГКПП Капитан Андреево е слаб“ завъртя нож в раната и шефът на хасковския БОП Белчо Бялков И се възмути-Капитан Андреево е най-големия митнически пункт в Европа с най-голям пътникопоток, а рентгенът е допотопен. Признанието идва само дни преди техническата проверка на границата, която трябва да установи дали покриваме изискванията на Шенген.

Не е е известно от колко време работел хероиновия канал, призна окръжния прокурор Иван Ванчев. Компетентните органи го разработвали от 4 месеца. Използвали 6 СРС-та. Разплитането на Веригата обаче тръгнало от 8-ми ноември миналата годна. Тогава в Одрин бяха пипнати 70 кила хероин и един от любимешките братя-Янко, който в момента е в турски затвор. Каналът обаче продължавал работа. Заловените 26 кила хероин в колата на семейство свиленградчани с двете им деца от 29-ти януари, също е дело на братята. От задържаните тогава хора някой е пропял, намекнаха от прокуратурата. „Сега разбрахте ли защо някои бяха под домашен арест, други останаха зад решетките, а трети бяха пуснати“ попита риторично наблюдаващия прокурор Павел Жеков.

Директорът на ОДП Хасково Петьо Петров пък допълни, че двамата братя, определяни за мозъците на наркоканала, са били познати на полицията още от 2005-та година, когато трафикирали араби през българо-гръцката граница в канала на бившото ченге Сашо Ведър.

Преди това пък били уличавани като крадци на черна и бяла техника. В последните години обаче имали напълно напълно легална транспортна фирма. С която, както се оказа, нелегално превозвали хероин.

Ключова роля за разбиването на канала изиграли данните предоставени от Американската агенция за борба с наркотиците.

Предполага се че част от дрогата е била за Западна Европа, а част- за вътрешния пазар. Кои са крайните получатели на хероина обаче не е известно. Засега са заловени 7 души-всички от Хасковоско. Предстоят още арести, обещаха от полицията.

Повече за хероиновата река която тече през хасковско, вижте в нашия видеорепортаж

Г.Христов

Пакетите са опаковани така, че да издържат продължителен транспорт
183 половин килограмови пакети са били натъпкани в 3 сака и 3 ПВЦ торби
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини