От х:

Днес в x:

Грък -евродепутат протестира пред Горубсо в Кърджали

Михаилис Тремополус

Евродепутатът Михаилис Тремополус протестира заедно с група български еколози пред сградата на Горубсо Кърджали срещу използването на инсталация за производство на злато с цианиди. Той е един от инициаторите от името на Групата на Зелените на Резолюцията за забрана на цианидите на Европейския парламент от 5 май 2010 г.

  Символичният протест протече мирно и без охрана от полицията. Демонстрантите издигнаха лозунги като: „Зелените: Искаме чиста Арда в България и Гърция”, ”Без цианиди в Арда и Марица”, ”Горубсо Кърджали-незаконна цианидна инсталация”.

 За медиите Михаилис Тремополус заяви, че ще отправи питане в Европарламента за замърсяването на околната среда  в Кърджали от ОЦК и Горубсо. Той вече и правил над 20 питания за екологични проблеми в страната ни.

 Ние зелените сме малка но силна група в Европейския парламент, подчерта госта. Той посочи, че еколозите имат 55 места в 736 членния Европарламент. Те не подкрепят сегашния състав на Еврокомисията защото не обръща достатъчно внимание на опазването на околната среда.Жозе Мануел Барозу спъва и прилагането на Резолюцията за забрана на цианидите и нейното превръщане в задължителна европейска директива,заяви гостът.

  Михаилис Тремополус се срещна с кмета на община Кърджали Хасан Азис и представители на групите съветници в местния парламент. Той препоръча да се насърчават делата на граждани срещу замърсителите на града, като се искат обезщетения. Заради мръсна околна среда всеки четвърти в Европейския съюз се разболява от рак. Трябва да се бръкне в джоба на фирмите за да вземат мерки, сподели опит гостът. Той обаче не можа да даде примери от родината си Гърция.

Стана ясно , че община Кърджали е единствената в Европейския съюз, която съди фирма за замърсяване на околната среда и незаконно изграждане на инсталация за добив на злато с цианиди. Кметът Хасан Азис подчерта, че това е прецедент в страната ни, където апетитите към златотодобива са големи. Той показа на евродепутата снимки на местоположението на Горубсо и подчерта неговата непосредствена близост до жилищните сгради. Цианидът е реална заплаха за хората,отбеляза градоначалникът.

 Съветници връчиха на Михаилис Тремополс решението на общинския съвет, с което през 2009 г. се изисква фабриката на Горубсо да се изнесе извън града и да се използва за добив на злато технология, която не е цианидна.

  Съветничката от ДПС Бахар Палова подчерта, че Горубсо действа подмолно срещу общината и въпреки решението вече очаква комплексно разрешително за производството на злато с цианиди. Това ще стане до дни. Тези хора не се спират пред нищо, щом прокараха в Министерството на околната среда и водите доклада си по ОВОС без проблеми, заключи съветничката.

 Искаме да развиваме културен туризъм. Кой ще дойде тук, ако има цианиди. Представете си под Акропола фабрика за добив на злато с отрови, подчерта Дора Христова от СДС.

 Еколози съобщиха, че незаконна инсталация за добив на злато с цианиди е изградена в КЦМ –Пловдив и работи с мълчаливото съгласие на правителството.

Кърджали е отровен от ОЦК. Съдържанието на кадмий в телата ни е 80 пъти над допустимото. Сега искат да ни натресат и цианиди. Кърджали е пред екокатастрофа, заяви Бахар Палова.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини