От х:

Днес в x:

Асандж ще бъде екстрадиран в Швеция

Британски съд реши основателят на скандалния сайт „Уикилийкс" Джулиан Асандж да бъде екстрадиран в Швеция, където е обвинен в сексуални престъпления. Защитата на Асандж, който разгневи американското правителство с публикуването на тайни дипломатически грами, не вярва в скандинавската страна да има справедлив процес срещу него, предаде КРОСС.

Асандж ще обжалва решението на съда.

39-годишният австралиец е обвинен от две шведки за изнасилване. Асандж бе задържан през декември, след като Швеция издаде европейска заповед за арест. Тогава двете дами, които обвиняват създателя на "Уикилийкс" в сексуален тормоз, заявиха, че никога нямаше да се оплачат в полицията, ако той си беше направил СПИН- тест.

Асандж беше пуснат под гаранция, след като 200 000 долара за нея бяха събрани от фенове на „Уикилийкс".

Междувременно се появиха спекулации, че в САЩ подготвят обвинение срещу основателя на „Уикилийкс" за скандалните му разкрития, което може да му донесе доживотен затвор или смъртна присъда.

Преди дни Асандж заяви, че австралийското правителство оказва информационна подкрепа на САЩ в процеса по неговото „залавяне”. В интервю за австралийска телевизия той каза, че премиерът Джулия Гилард „само се преструва на бездействаща, защото народа на Австралия е на страната на скандалния уебсайт”. Според Асандж, тя сътрудничи на САЩ.

„Те работят заедно и всичко трябва да стане известно за това”, казва той.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини