От х:

Днес в x:

България иска от Брюксел специален акциз за гроздовата

Литър гроздова ракия може да струва с около 2 лв. по-малко, ако бъде призната за традиционно питие, съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Правителството одобри доклад на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов за традиционния характер на българска спиртна напитка „гроздова ракия”. МС възложи на министъра на финансите Симеон Дянков да предприеме необходимите действия пред институциите на Европейския съюз, за да може страната ни да прилага намалена ставка на акциза за гроздова ракия.

Тя ще бъде по-ниска от минималната, спрямо продуктите, които са винена дестилатна спиртна напитка.

За целта трябва допълнение на чл. 23 от Директива 92/83/ЕИО на Съвета.

Според доклада на земеделския министър, спецификата на гроздовата ракия, като традиционна българска спиртна напитка, се дължи на вида на дестилационните апарати, както и спецификата на технологията за дестилиране. Оригиналните вкусови качества на гроздовата се постигат чрез комбинацията на дестилация, ректификация и дефлегмация, пише още в доклада.

Специфичният аромат на ракията се получава при дестилацията, след отделянето и концентрирането на съдържащия се във виното етилов алкохол, заедно с част от летливите вещества.

Като аргумент пред Брюксел, за да защити признаването на гроздовата ракия за традиционна българска спиртна напитка, правителството ще изтъкне положителния икономически ефект от намаления акциз.

Като следствие ще падне и цената на гроздовата, аргументират се специалистите.

Чудомира Щерева

Източник: smolyan.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини