От х:

Днес в x:

Еколози снимат и описват 160 вековни дървета в областта

600 годишният чинар

Вдъхновени от Годината на горите и конкурса „Дърво с корен”, регионалният клон на БДЗП /Българско дружество за защита на птиците/ започва кампания по проучване на вековните дървета в Източните Родопи и биоразнообразието, което те приютяват. Активисти от дружеството разчитат с помощта на доброволци да намерят нови вековни дървета в региона, които не са включени в регистрите на защитените от закона вековни дървета.

Когато такива бъдат открити, те ще бъдат щателно картирани и фотографирани, а информацията ще бъде предадена на съответните общини. Целта е да бъдат ангажирани властите с опазването на уникалната природна среда.

От БДЗП в акцията ще участват 10-на души, професионални еколози и фотографи. Разчита се на три пъти повече доброволци. В зимната кампания за преброяване на птиците се включиха 40 доброволци, предимно ученици.

За стойността на вековните дървета за имиджа на България свидетелства и факта, че страната ни ще се бори в европейският конкурс „Дърво на годината“ в Европа. Страната ни се класира за финала на конкурса със 600-годишният чинар в с. Гърмен, обл. Благоевград. Той ще се конкурира с древни дървета от Румъния, Унгария, Чехия и Словакия в он-лайн гласуването, което започна от първите дни на февруари на сайта www.treeoftheyear.org

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини