От х:

Днес в x:

Гарваново скочи на Хасково заради боклука

Веселин Траянов представлява 400 гарвановци които са срещу сметището

Жителите на хасковското село Гарваново единодушно скочиха срещу проекта за разширение на регионалното депо за битови отпадъци в землището на селото. Обект на гнева им бе хасковският кмет Георги Иванов, който лично се появи на общественото обсъждане за да запознае гарвановци със заключенията на ОВОС / оценка за въздействие върху околната среда/. Издаваната от регионалната екоинспекция оценка е последното условие преди да се пристъпи към действия по изграждането на новото депо. Оценката е благоприятна. За разширяването на депото до 228.868 декара е гласувал и хасковският общински съвет. По проекта ще се инвестират 12 млн лева съфинансирани от европейският фонд за регионално развитие.

„Не щем ви парите“ скочиха гарвановци. Викове и дюдюкания заглушиха опитите на кмета Иванов и еко експерти да им обяснят, че благодарение на инвестицията ще се изгради сепарираща инсталация и съоръжения за компостиране. Те щели да намалят вредните въздействия върху околната среда.

Изкарахте този боклук злато, вземете си го вие, обяви от името на съселяните си Веселин Траянов-член на инициативния комитет срещу разширението на депото. Комитета внесъл подписка с имената на над 400 гарвановци в хасковската община още през юни 2009-та година. И досега нямат отговор. „Ще преминем към граждански протест“ заканиха се жителите на Гарваново.

Възраженията им бяха, че боклукът замърсява землището на селото, унищожава ловни полета, избива домашния добитък. В същото време в Гарваново няма положени и 10 метра нов асфалт. Едва вчера им били докарани нови контейнери за смет. „Вземете си ги, не щем тая файда“

„Държавата е решила тук да има сметище. Така или иначе то ще съществува със или без ваше съгласие. Няма ли да е по-добре да то да се облагороди за да няма лоши последствия за вас“ заяви Георги Иванов. Кметът добави-не правя предизборна кампания.

Думите му заостриха вниманието на доскорошният му съюзник в Обс Хасково Стефан Атанасов, също гарвановец. „Кметът се позовава на решение на общинския съвет за разширението на депото. Не казва че това стана след внесена негова докладна записка“ иронично коментира той. Сред публиката бе и екслидерът на хасковското БСП Димитър Велев. Политиците разбира се нямаха връзка с протестната подписка.

Модернизиране и разширението на депото се осъществява в съответствие с изискванията на Европейския съюз. Разположеното на площ от 228 декара сметище ще приема отпадъците на общините Хасково, Минерални бани и Димитровград в рамките на 30 години-от 2012 до 2042.

Заключенията на компетентните органи са че реализацията на инвестиционното намерение няма да окаже негативно въздействие върху околната среда и защитена зона по „Средни Родопи“ по Натура 2000 на чиято територия ще се разположи депото.

Г.Христов

Кметът Г.Иванов застана насреща-депото ще го има, по-добре с 12 млн повече
Експертите обясниха че новото депо няма да замърсява околната среда
Новото депо попада в Натура 2000. Няма проблем
Гарвановецът Стефан Атанасов внимателно слушаше обсъждането
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини