От х:

Днес в x:

Прокуратурата отряза ГЕРБ за Синята зона, левчето законно

Ден след отмяната Синята зона заработи отново

Хасковската окръжна прокуратура отказа да образува наказателно производство срещу кмета Георги Иванов за длъжностно престъпление заради Синята зона. Сигналът до държавното обвинение бе внесен от лидера на ГЕРБ-Хасково Иван Петров миналата седмица. Според местните хора на Бойко Борисов след като Общинският съвет е отменил Синята зона, кметът би трябвало да я спре веднага. Още повече че в решението на ОбС пише, че отмяната на зоната влиза в сила веднага след гласуването й.

В понеделника след последната сесия на ОбС обаче по разпореждане на гранодачалника инкасаторите излязоха отново по централните улици и продължиха да събират левчета за час престой на паркиралите в Синята зона. Това вбеси ГЕРБ и от местната партийна централа още същия ден внесоха сигнала в прокуратурата.

Според държавното обвинение обаче липсват данни за извършено престъпление. „Кметът не длъжен веднага да изпълни решението на ОбС. Не е в правомощията на ОбС да решава незабавно влизане в сила на решенията му. Всеки административен акт подлежи на обжалване“, мотивира се прокуратурата. Общинският съвет не може да лиши кмета от възможността да обжалва негови актове. А „оспорването спира изпълнението на административния акт“, пише в чл. 166 ал. I от Административно-процесуалния кодекс.

В закона за местното самоуправление и местната администрация също има изричен текст по този казус, пишат магистратите в червени тоги. Това е чл. 45, ал. VII, който гласи: „Върнатият за ново обсъждане акт не влиза в сила и се разглежда от Общинския съвет в 14-дневен срок от внасянето му“.

По информация от общинската администрация отмяната на Синята зона е атакувана в административния съд, който обаче все още не се е произнесъл по същество.

„От съдържанието на сигнала се установява, че липсват каквито и да са данни за извършено престъпление, както и основание да се ангажира прокуратурата в разрешаване на спора между кмета и Общинския съвет“, пише още в прокурорското постановление за отказ да се образува досъдебно производство.

Препис от документа е изпратен на Иван Петров. Постановлението може да се обжалва пред пловдивската апелативна прокуратура.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини