От х:

Днес в x:

Синдикална война в Димитровград заради ученици

Новите паралелки на "Химията" родиха синдикална война

КНСБ Димитровград обвини в некоректност колегите си синдикалисти от „Подкрепа“ в изнасяне на информация, която според тях не е вярна. Синдикалната война в бригадирският град се разгоря след публикация в Haskovo.net под заглавие „Елитни и профи гимназии се захапаха за ученици“. В материала от 24-ти януари, се отразяваше питането на синдикалисти от името на димитровградските езикова и математически гимназии, защо се позволява на проф.гимназия „Асен Златаров“ Димитровград да кандидатства за прием по нова специалност „Електронна Търговия“ при условие, че професионалната гимназия няма база, кадри за да създаде паралелката, и че опитът за създаването на такъв клас се е провалял предходните години. Шефът на регионалната просвета Иван Панайотов, отхвърли констатациите и оправда претенциите на школото за нова паралелка.

След това настава драма.

Още на следващия ден, координационният съвет на синдиката на българските учители /СБУ/към КНСБ се разграничи от изявлението на колеги синдикалисти и пита с официално писмо до ведомството и медиите, кои синдикалисти са направени това изявление. От гимназия „Асен Златаров“ позната на димитровградчани като „Химията“, пледират че твърденията за липса на бази и кадри не са верни и канят всички съмняващи се да посетят училището и се запознаят с обстановката на място.

В отговор на молбата да изясним субектите в конфликта, от Haskovo.net уточняваме че питането, защо се разрешава паралелка на „Химията“ бе направен от г-жа Костадинка Ангелова, дългогодишна преподавателка в града и понастоящем представител на КТ „Подкрепа“. По нейните думи, тя отразява недоумоението на три димитровградски гимназии сред които престижните ЕГ Иван Богоров и Математическа гимназия. За читателите на Haskovo.net от „Химията“ изпратиха следните отговори.

„Истината за “кадри”-те , които трябва да преподават на специалността “Електронна търговия” е, че колегата по икономика е магистър и работи като учител по икономика от 23 години, а от 2007 год. ръководи в училище ученически фирми. Двама от колегите ни са преминали през обучение по програмите на Джуниър Ачийвмънт България. Имаме изключителни специалисти по Информатика и Информационни технологии. Един от колегите притежава сертификати от : Международно състезание „Математика и проектиране”/МОСКВА – РУСИЯ/, Програми за обмен на учители по Гражданско образование – Мозайка / БОСТЪН - САЩ /

По данни на МОМН ние сме единственото училище в община Димитровград, в което успехът от зрелостния изпит по Български език и литература се е увеличил.

Относно твърдението “Бившата химическа гимназия се опитвала да направи паралелката три години” само можем да кажем, че специалността, която разбуни духовете на колегите, „Електронна търговия”- прием след VІІ клас, професия „Организатор Интернет приложения”, бе обявена от МОМН през септември 2010 год. /в нашия регион и в съседни не се изучава тази специалност/, през учебната 2011/2012 год. за първи път може да се обучават ученици по нея. Така че не е възможно ние за трета поредна година да я предлагаме.

Haskovo.net публикува това становище, защото по думите на синдикалният лидер на КНСБ в гимназия „Асен Златаров“г-жа Рискова, публикацията в сайта е приоритетна в изясняването на истината за обществеността в Димитровград, която е въвлечена в емоционална дискусия относно новия план прием и претенциите на училищата по него.

Не желаем да сме арбитър в един синдикален спор. Но ако се налага, нека бъдем поне честен арбитър.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини