От х:

Днес в x:

Турция ни обвини, че строим Берлинска стена

Плановете на Гърция и България да изградят стени по турската граница предизвикват критики в Турция. Все по-разпространено е мнението, че има тайно намерение на ЕС да изгради стена, за да маркира границите си.
Председателят на турския Център за международни отношения и стратегически анализи Синан Оган смята, че зад плановете на Гърция и България стоят скрити намерения, съобщи Анадолската агенция, цитирана от "Фокус".

По думите му, Гърция използва като претекст нелегалната имиграция, а България твърди, че предприема мерки срещу разпространението на шап по животните.

"ЕС очертава своите граници до тези на Турция. Чертае линия между световете на християнството и исляма. Това не може да бъде приемано с лекота”, предупреждава Оган.
Той твърди, че плановете на Атина и София са подобни на Берлинската стена или на израелската стена с палестинските територии.

След като в България стана ясно, че в пограничното село Резово има шап по животните, беше предложено да се възстановяванят загражденията по цялата граница с Турция.
През 2001 г. по границата от Ямбол до Хасково по ФАР са вдигнати оградителни мрежи с дължина 29 км. Цялата дължина на границата ни с Турция е 143 км, като на доста места липсва каквато и да е ограда.

В началото на януари бе обявено, че Гърция планира да построи стена по границата си с Турция, за да спре имигрантския наплив. Първоначалните планове бяха тя да е 206-километрова.
Гръцкият министър за защита на гражданите Христос Папуцис сравни оградата с тази, разделяща САЩ от Мексико.

По-късно обаче гръцкото правителство смекчи плановете си за изграждането на стената, след като бе подложено на критики. Новият план предвижда стената да е дълга 12,5 км и висока 3 метра, в граничния район близо до град Орестиада. От ЕС обясниха, че гръцкият план ще има само краткосрочен ефект.

„Гръцкото правителство взе решение. Ние ще предприемем действия в съответствие с всички поети международни задължения”, заяви преди дни гръцкият външен министър Димитрис Друцас.
Правителството обмисля и да настанява нелегалните имигранти в плаващи приемни центрове.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини