От х:

Днес в x:

Разкопаха Центъра, правят фонтан със светлини

Багерите тръгнаха

Възможно най-централната част на Хасково, площад Свобода, днес ударно бе разкопавана от тежки машини и работници. Обект на координираните усилия на хора и техника бяха фонтаните пред читалището и библиотеката. Предстоящата ум реконструкция ще ги превърне в модерно съоръжение от вода сктъкло, керамика и светлина. Реконструкцията е част от 10-милионният проект за облагородяване на парковата и архитектурна среда на Хасково. Срокът за завършването на фонтаните е и крайният срок за целия проект-1-ви ноември 2011-та година. Изпълнител е  консорциума „Хасково 2010“, строителен надзор "Агроводинвест".

По идейния замисъл, ще се подменят изцяло устройствата на фонтана, като се промени и геометрията им на поставяне. Ново ще бъде всичко -от струйниците и дънните дюзи, до стъклокерамични пана на дъното на басейна. Ще се вградят осветителни съоръжения под водата, сифони, скимери и др. Целта е изцяло да се подмени визията на фонтана.

Част от проекта е и озеленяването на 140 квадрата около самия площад. Нова детска площадка, по подобие на бившата пред библиотеката, обаче не се предвижда, въпреки че в големия проект е заложено строителството на 30 из целия град.

Г.Христов

Площад Свобода ще се промени

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини