От х:

Днес в x:

Д-р Марио: Общината да имунизира безплатно ученици срещу хепатит

Дори няма да е скъпо, казва Марио Янакиев

Община Хасково да поеме ангажимента да задели бюджетно перо за безплатна имунизация на 10-класници срещу хепатит А. Това решение вече е взето от здравната комисия към хасковският общински съвет. Докладна в този смисъл е щяла да попадне като извънредна точка в днешната сесия, която обаче не се състоя заради липса на кворум. Председателят на здравната комисия към общината, д-р Марио Янакиев обаче се надява това да стане на редовното заседание на съвета в края на януари.

„Цялата процедура дори не струва скъпо за една община, колкото и голяма да е тя. Годишно ваксината ще излезе около 40 -45 хиляди лева, тоест по около 3 500 на месец“ прогнозира докторът. По справка с регионалния образователен инспекторт в Хасково има 1160 десетокласници. Ваксината „Хаврикс“ пък струва 48 лв но при евентуален търг за закупуване на близо 1200 дози, цената ще падне, убеден е Янакиев.

Защо само 10-класници? „17 годишните са най-подходящи за имунизация. Хоризонтът на ваксината/времето на нейното действие/ е около 10 до 15 години. А както се вижда от профилът на сегашната епидемия, засегнати са най-вече млади хора-между 20 и 35 годишна възраст“. Според лекарите именно това е контингента, който по принцип е жертва на Жълтеницата. Малките деца и възрастните са изключителна рядкост. Тинейджърите пък са най-активни с увеличаващ се досег до други контингенти, включително и рискови.

Идеята на Здравната комисия е ваксинацията да става ежегодно, за всеки набор десетокласници, а не да бъде еднократна мярка.

„Може да звучи парадоксално, но това е една от най-евтините ваксини на пазара. За семейство е сума-близо 50 лв, но за община като Хасково това не е сериозно перо“ коментира Янакиев. Той изрази надежда, че общинските съветници ще вземат под внимание бъдещето на децата ни и ще приемат предложението. Янакиев, който също е общински съветник, анонсира че неговата сесийна група ще бъде „За“.

Ако икономическата ситуация се подобри, ще поискаме и безплатна ваксина за жените срещу Рак на маточната шийка, допълни Марио. Това е едно от най-честите и опасни заболявания при жените, често с фатален край. Ваксините са с непосилни за обикновения- 3 игли за около 700 лв. Но са доказано ефективни.

Имаме шанса да станем единствената община в страната, която има собствена имунизационна политика в интерес на хората, заключи Янакиев.

Безплатна имунизация за децата? Добра воля и 40 хиляди годишно. За справка: уличното осветление на Хасково струва 750 хиляди за година, снегопочистването - 300 хиляди. Петдневния престой на общинска делегация във Франция за националния й празник-5 хиляди.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини