От х:

Днес в x:

ОбС без кворум. Кметът: Има нов съюз „ГЕРБ, ДПС, комунисти“

Така изглеждаше днес зала "Хасково", в която се провеждат заседанията на ОбС

Само 16 от общо 41 общински съветници се оказаха в залата за насроченото за днес извънредно заседание на ОбС Хасково. Празни останаха дори столовете на заместник шефовете му Таня Стойнова и Наталия Любенова. Липсата на кворум принуди председателя Делян Делчев да не открие сесията и да я пренасрочи за редовната дата в края на януари. Извънредното събиране на общинските съветници се наложи заради оспорените от кмета Георги Иванов четири решения на ОбС – за комисиите за избор на шефове на общински фирми, за промяната в наредбата за общинската собственост и за 8-етажната сграда на бившия областен управител Христо Василев на площад „Свобода“.

Отлагането на новото гласуване по тези решения обаче практически го обезсмисля, тъй като в закона за местното самоуправление и местната администрация е определен 14-дневен срок за произнасяне на ОбС. Срокът започва да тече от внасянето на възражението от кмета на общината, а това е направено на 23 декември. След това оспорваните решения може да се атакуват само в съда. Което вероятно ще бъде и сторено.

„Това, което става днес, е безпрецедентно за последните 11 години“, обяви от трибуната кметът Георги Иванов. По думите му в Хасково е налице нов съюз - „ГЕРБ, ДПС, комунисти“. „Те са бивши и настоящи комунисти, затова настоявам съветническата група „Хасково настояще и бъдеще“ да ги изключи от редиците си още на следващата сесия“, призова градоначалникът. „Това вероятно е съюзът и за предстоящите избори“, допълни Иванов. „Те се страхуват да дойдат тук и да защитят решенията си с аргументи“, продължи той.

„Вие знаете, че в това отношение аз съм пророк. Затова ви казвам, че много от тези хора няма да ги има в залата в следващия ОбС. Така се случи и в предишния Общински съвет“, допълни Иванов.

„Искаме да покажем на кмета, че с конфронтация работите няма да вървят“, обясни позицията на мнозинството Ирена Узунова от групата на ГЕРБ. „Първо, няма смисъл да се харчат грешни пари за тази извънредна сесия. Второ – Георги Иванов най-после трябва да разбере, че нещата ще се случват добре, ако има взаимодействие между общинските съветници и кмета. Това е като лявата и дясната ръка. Ако се използва само едната, резултатът няма да е добър“, обясни тя.

„Взехме партийно решение да не присъстваме на тази извънредна сесия“, каза по телефона за Haskovo.net шефът на сесийната група на ДПС Шенер Сабри. „Половината от нас са в чужбина, като нямаме тежест, за какво да ходим?“, попита той. Запитан дали не е отменено предишното им партийно решение, с което обявиха, че ще подкрепят кмета Георги Иванов, Сабри отвърна, че не било отменено. Но то било еднолично решение на предишния шеф на групата на ДПС в ОбС Себахтин Исмаил.

Тодор Кръшков

Шефът на ОбС Делян Делчев с два празни стола отстрани. В дъното е кметът Георги Иванов
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини