От х:

Днес в x:

Болницата свърши чаршафите, няма ваксини за персонала

В болницата залипсваха и чаршафите

Областната болница привършва материали и консумативи, с които лекува вълната от хепатитно болни, които заляха отделенията през последните няколко дни. „Свършваме чаршафи, одеала, на лимита сме за лабораторни консумативи“ обобщи ситуацията управителят д-р Пандов. Големият проблем обаче е липсата на места където да се настаняват прииждащите нови болни. Преди минути бе изчерпан капацитета на бившото УНГ/ Уши нос и гърло/, което се намира на гърба на АГО. На практиката болницата няма друго място където да слага заразените.

„Трябва да затворя отделение, преди в него да настаня хора с хепатит“ отчаян е Пандов. „Не мога като шефа на Стара Загора да затворя кардиологията. Там има хора с инфаркти“. Днес директорът на старозагорската болница д-р Николай Колев обяви че положението излиза извън контрол, а държавата не предприема мерки. Хепатитно болните в Стара загора надхвърлиха 200 души. В Хасково засега са 110.

Единственото свободно място в болницата е неработещия 4-ти етаж на Акушеро-гинекологично отделение. Ръководството на МБАЛ засега отхвърля този вариант защото маршрутът за етажа преминава през 3 отделения с майки и новородени.

Друг любопитен момент е липсата на ваксина за болничният персонал. Доставчиците с които работи болницата нямат в наличност ваксина срещу Хепатит А, а по договор болницата не може да купува от свободния пазар. В хасковските аптеки има дози от ваксината Харвикс, провери Haskovo.net.

За да бъде трагикомедията пълна, Регионалната здравна каса е определила прогнозируем бюджет на МБАЛ за януари, който „допуска“ 70 лежащо болни от Хепатит. До 4-то число в болницата има 110 души.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини