От х:

Днес в x:

Цигани пердашат екип на Бърза помощ в Димитровград

Спешните често се оказва в центъра на мелета

Роми нападнали и пребили екип на спешна помощ, който се отзовал на тяхно повикване в Димитровград. Това съобщи за Haskovo.net началникът на областните линейки д-р Петя Радева. Инцидентът е станал в края на ноември. Всички линейки са били на спешни повиквания, една от тях е приела и сигнала на рома. След пристигането си, последният еднолично решил, че линейката е много закъсняла и се нахвърлил с юмруци върху сестрата и санитаря, подпомогнат и от авери. Намесата на полицията е предотвратила вендетата. Случаят пък даже не е бил спешен. Срещу нападателят на медиците е образувано бързо производство и той вече е осъден.

Поне още три случаи на насилие срещу мобилните екипи на спешна помощ са отбелязани през последните дни, съобщи д-р Радева. Така тя отговори на въпроса, как се справят спешните екипи сега, 75 години след създаването си. Днес е рожденият ден на спешната помощ в България.

„Какво празнуване? Нас ни бият, пък после казват че не си вършим работата!“ От спешната помощ съвсем са си развалили настроението за празника след изявлението на зам. министър д-р Михаил Зортев, който обяви че парите за спешната помощ ще се орежат наполовина, тъй като „само 1/3 от поетите случаи от спешните са наистина спешни“. Така е, потвърди доктор Радева. Няма как обаче да се установят дали случаят, за който са повикани линейките е спешен, тъй като сигналът е към 112, оттам го препращат към мобилните екипи.

Днес, областният шеф на мобилните екипи на спешна помощ пътува за Свиленград за да уреди прехвърлянето към местната болница на транспорта на пациентите нуждаещи се от хемодиализа. Същата процедура ще се извърши и в Хасково. Според д-р Радева болниците имат или могат да си пригодят автопарка за да си транспортират пациентите до отделенията. Това е и заповедта от министерството - линейките да не се занимават с „несвойствени“ за тях дейности.

Г.Христов

Линейките вече няма да кръстосват за щяло и нещяло по пътищата на областта
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини