От х:

Днес в x:

Путин разкритикува Запада за ареста на Асандж

Руският премиер Владимир Путин заяви, че не смята ареста на основателя на уебсайта „Уикилийкс" Джулиън Асандж за демократична проява, съообщи РИА „Новости", предаде КРОСС.

„Ако ще е демокрация, нека да е пълна. Защо тикнаха в затвора господин Асандж? Това демокрация ли е?", каза руският премиер.

Публикуваните от „Уикилийкс" кореспонденции на дипломати, в които се съдържа критика на демокрацията в Русия, той коментира по следния начин: „При нас на село казват така: присмял се хърбел на щърбел. Ето така бих искал да върна топката към нашите американски приятели".

Основателят на „Уикилийкс" беше арестуван през седмицата в британската столица Лондон. Основание за арестуването му бе заповед, издадена от шведската прокуратура, която обвинява Асандж в престъпления от сексуален характер. Официално арестът на основателя на „Уикилийкс" не е свързано по никакъв начин с публикуването на секретните документи. Самият Асандж отхвърля обвиненията и твърди, че те са политически мотивирани.

Изявлението на Путин дойде скоро след критиката на мнозина западни политици срещу състоянието на свободата на пресата в Русия във връзка са нападенията срещу журналисти и правозащитници. В поредния рейтинг на свободата на средствата за масова информация, изготвен от организацията „Репортери без граници", Русия е на 140-то място от 178 държави.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини