От х:

Днес в x:

Три села отровени с вода. ВиК предупреждава с позиви

2 хил в Меричлери ще пият от водоноски

Димитровградските Меричлери и Великан и хасковското село Татарево пият отровена с арсен вода. Засечените количества са 2.5 пъти над нормата/за Меричлери/ и от 1.7 до 2.1 пъти за другите селища. Арсенът е силно отровен металоид.

Вчера РИОКОЗ Хасково е издал заповед да се преустанови ползването на водата за хранителни/за готвене/ и за питейни нужди. Днес кмета на Димитровград Стефан Димитров е свикал кризисния щаб на общината и е разпоредил 5 водоноски да снабдяват димитровградските селища. От общинският център е доставена минерална вода за детската градина и училището в Меричлери. Няма данни за взети мерки в хасковското Татарево.

Любопитен е начинът по който ВиК Димитровград решил да предупреди застрашеното население-с позиви. Листовки със заповедта на РИОКОЗ са били раздавани на ръка на 2000-те жители на Меричлери. Първа научила директорката на ОУ“ Димитър Матевски“ Татяна Добрева. Тя незабавно разпоредила 120-те деца в училище да не пият водата и запитала кметицата Иванка Славова. Последната обаче не знаела нищо. Звъннала на кмета Стефан Димитров, който задействал кризисния щаб. ВиК Димитровград обясниха подхода си така-имаме криза, но няма място за паника. Управителят Станимир Евтимов допълни-там където не са направени замервания-там няма проблеми.

Първата пристигнала водоноска бе на църквата "Свети Димитър" в Димитровград

„Още изследваме водата и не знаем доколко е опасна“ обясни директорът от РИОКОЗ д-р Тонев, който отговаря за пробовземането. Отчетената норма от 20-25 микрограма на литър би могла да е опасна при продължителна консумация-поне няколко години, допълват лекарите. От друга страна Меричлери пие от собствен водоизточник от десетилетия. Стана ясно още че бившето ХЕИ констатират завишените норми още на 2-ри декември. Евентуално чак в понеделник на 13-ти, ще се знае дали водата носи опасност или не.

40 деца от детската градина, днес бяха заредени с 10 галона вода от Димитровград

От ВИК Димитровград предположиха, че проблема е от години и го отдадоха на естеството на карстовите извори в района. Станимир Евтимов добави, че известната минералната вода на Меричлери си съдържа по принцип завишено количество арсен.

Думите му допълни и водният шеф на областта инж. Петър Стойчев, потърсен за коментар. Като дипломиран инженер химик той даде още по интересно обяснение-мангана и желязото неутрализират арсена. В Димитровград обаче вече функционират обезманганителни станции и традиционно високото количество от тежкия метал е паднало драстично. Съответно арсена се качва. Това не било страшно.

Арсенът е химически елемент, който в основната си форма не е токсичен. Токсичността се проявява в разтвори. Има три алотропни форми, които са отровни. При поглъщане на малки дози ежедневно води до хронична арсенова интоксикация, завършваща в крайна сметка със смърт.

До падането на концентрациите, в засегнатите селища ще пият вода доставена с водоноски на гражданска защита и пожарната. Поискани са две допълнителни водоноски от Стара Загора.

Как жителите на Меричлери посрещнаха новината че пият отровена вода, вижте в нашия видеорепортаж.

Г.Христов

ВиК шефа на Димитровград Станимир Евтимов смята, че няма място за паника
Магазините направиха отличен оборот от минерална вода

Кметицата Иванка Славова научила последна
...от специалните листовки на ВиК-Димитровград
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини