От х:

Днес в x:

През 2010 г. откриха данни за извънземен живот, макар и недоказани

Няколко открития, направени тази година, показаха, че може би не сме сами на този свят и че живот вероятно има някъде другаде във Вселената, съобщи Асошиейтед прес.

Преди няколко дни учени оповестиха, че съществуват три пъти повече звезди, отколкото се е смятало досега. Други учени пък откриха микроб, който може да живее в арсен. Така се разшириха познанията ни за това как животът може да процъфтява в изключително сурова среда.

По-рано тази година астрономи за пръв път разгласиха, че са открили потенциално обитаема планета. Доказателствата стават все по-убедителни, заяви директорът на института по астробиология на НАСА Карл Пилчър. Оглавяваният от него институт изследва произхода, еволюцията на живота и възможностите за живот във Вселената. Смятам, че наблюдавайки тези доказателства, всеки ще си каже: "Вероятно има живот някъде другаде", допълни Пилчър.

Учени обаче все още дебатират доколко солидни са тези заключения. Друга причина да не сме прекалено развълнувани е, че търсенето на живот започва от организми с микроскопични размери и едва след това се пристъпва към наблюдаване на еволюция. Първите признаци за живот другаде вероятно ще са по-близо до размекната почва и кал, отколкото до извънземно. То може да еволюира от там.

Учените ползват уравнения, за да изчислят вероятностите за цивилизован живот на друга планета. Повечето от тях обаче включват фактори, свързани с догадки, като например вероятността от еволюция на разум и колко дълго ще съществува дадена цивилизация. Казано с други думи, изчисленията се свеждат до два въпроса - На колко други места може да процъфтява живот? Колко трудно е да възникне живот?

Неотдавнашните открития увеличиха броя на потенциалните "домове" на живот и разшириха дефиницията за онова, което представлява животът. Сега твърденията, че Земята е единственото място, където има живот, са като вярване в чудо, а астрономите не се склонни да вярват в чудеса, заяви астрономът Сет Шостак от института СЕТИ в Калифорния. Астрономите вярват в доказателства, но все още не ги притежават. Няма зелено извънземно или дори бактерия, която учените да посочат и да заявят, че тя е с извънземен произход.

Астробиологът от НАСА Крис Маккей, който е работил над търсене на живот на Марс и на отдалечени места на нашата планета, все пак заяви, че има реални неща, които можем да посочим и да установим, че да сме оптимисти относно съществуването на живот другаде не е безсмислено.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини