От х:

Днес в x:

"Дискавъри" в космоса не по-рано от 3 декември

Нов опит за изстрелване на космическата совалка "Дискавъри" ще бъде предприет най-рано на 3 декември, съобщи НАСА, цитирана от Франс прес.

Техническите специалисти определиха ясно в анализа си какви ремонти трябва да се направят за безопасното изстрелване на совалката, уточнява на уебсайта си американската космическа агенция, допълва БТА. Планът за ремонтните работи ще се изпълнява през следващите пет дни и на 24 ноември ще бъде извършена проверка от ръководството.

Необходимо е да се смени част от изолационната пяна на външния резервоар, в която НАСА откри 51-сантиметрова пукнатина, а също да се отстранят четири места в алуминиевата обшивка под повредената изолация.

Подобни ремонти никога не са се извършвали когато совалката се подготвя за изстрелване.

По правило това се прави докато резервоарът е още в завода. Техниците вече се справиха отчасти с теча на водород в системата за зареждане на външния резервоар, принудило НАСА да анулира изстрелването на 5 ноември. Ако на съвещанието на 24 ноември се прецени, че резултатите са убедителни, ръководителите на мисията ще се срещнат отново на 29 ноември, за да решат дали да продължат подготовката за полета.

Следващият прозорец за изстрелване ще трае от 30 ноември до 6 декември. Ако агенцията не успее да се вмести в него, ще трябва да чака края на февруари, но за тогава е планиран друг полет, който ще трябва да бъде отложен за края на април.

Предстоящият полет на "Дискавъри" до Международната космическа станция с шестима астронавти на борда ще бъде последният за тази совалка и предпоследният за трите совалки преди догодина да станат "музейни експонати". Възможно е през 2011 г. да има допълнително изстрелване, ако Конгресът деблокира средства.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини