От х:

Днес в x:

Откриха още три 80-вековни скелета край Добрич

Веселина Вандова пред неолитните погребения

Още три скелета от епохата на неолита - отпреди 80 века, откриха археолозите при разкопките между димитровградските села Добрич и Крум. Експедицията се оглавява от доц. Борис Борисов от Великотърновския университет, който от няколко години проучва там средновековно селище от втората половина на 12 век. Миналото лято обаче на терена се натъкнали на находки, които били характерни за новокаменната епоха. Затова в екипа за разкопките тази година включили специалисти по този период от човешката история.

Проучването на неолитните находки е поверено на научния сътрудник Веселина Вандова. През октомври архолозите обявиха сензационното си откритие – скелет на 10-15 годишно дете от неолитната епоха. Според учените той от 6-тото хилядолетие преди Христа, т.е. на 8000 години. Дни по-късно Общинският съвет в Димитровград спешно отпусна 10 000 лева за реставрация, консервация и преместване на находката в местния музей.

През следващите дни археолозите се натъкнаха на още три скелета от същия период. Те са в непосредствена близост един от друг. „Това е един цял обреден комплекс, който дава ценна информация за траурните обичаи на човека от неолита“, обясни днес пред журналисти Веселина Вандова. При досегашните находки от този период човешките останки са открити заровени в самото жилище или около него. Откритите край Добрич скелети обаче не са били погребани под пода на праисторическия дом. Всички те са в характерната за тази епоха погребална поза "хокер" - със свити към тялото крайници, а трупът е положен в гроба странично.

Проучванията на находките продължават. През 2010-а е последният археологически сезон на това място, защото оттук ще минава автомагистрала „Марица“.

Тодор Кръшков

 

 

Ръководителят на археолозите доц. Борис Борисов обяснява пред журналисти какво е намерено край Добрич
Този скелет е на 80 века
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини