От х:

Днес в x:

Всяка 10-та кола в хасковско освободена от данъци

Всяка десета кола в хасковско не подлежи на облагане

Близо 5 хиляди от колите в хасковско са освободени от данъци. Около тази цифра се спря директорът на местни данъци и такси Димо Маринов на въпрос откъде е разликата между регистрираните коли в КАТ и в „Общински приходи“. При полицията са заведени на отчет 51 804 коли, в местната хазна-45 633 коли. „Сигурно има и такива с неплатени данъци, но повечето са освободени от налог“ коментира Маринов, който се извини че няма точна статистика колко возила са със спестено облагане.

Според закона за местни данъци и такси, превозни средства се освобождават от данък ако са на държавните и общинските органи и организации на бюджетна издръжка, които са със специален режим на движение, както линейки и пожарни, коли на дипломатическите представителства и консулства , българският Червен кръст, когато колите му се се използват за целите на организацията.

И ако автомобилите по тези точки все пак са  ограничен брой, то по друга една клауза броят на освободените от данъци возила може да нараства неограничено. Според влязла в сила поправка в закона за местните данъци и такси от началото на 2009-та година, не плащат лица с намалена работоспособност от 50 до 100 на сто, с обем на двигателя на автомобила им до 2000 куб. см и с мощност до 117,64 kW..

Справка с дружеството на инвалидите показва, че в Хасково има над 3 хиляди души отговарящи на това изискване. Всеки втори е с кола, потвърди председателят на общинската организация на хората с увреждания Милка Костова.

С над 50 % намалена работоспособност са и половината от регистрираните 1460 диабетици в Хасково, каза дългогодишният председател на местното дружество на диабетоболните Дора Александров. Отделно има и дружества на слепите и глухонемите. Макар видимо те да не ползват автомобили, на имената на мнозина от тях има прехвърлени коли.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини