От х:

Днес в x:

Скобите в Синята зона – незаконни, но не съвсем

2 ноември 2010 г., ул. "Атон" в Хасково. Законни ли са 18-те лева за сваляне на скобата?

Въпреки, че в петък ОбС Хасково отхвърли предложението на администрацията за такса от 15 лв. (без ДДС) при демонтиране на наказателните скоби в Синята зона, и днес няколко автомобила в града бяха закопчани. Собственикът на единият тях, паркирал на ул. „Атон“, си плати 18-те лева, за да освободят опела му. Сценарият бе същият, описан на петъчното заседание на ОбС от съветничката от ГЕРБ Ирена Узунова – шофьорът спира в Синята зона, но не може да намери инкасатора. След няколко минути суетене си тръгва с идеята като се върне, да си плати левчето за час престой. Вместо това обаче намира колата си закопчана със скоба. Чието демонтиране струва 18 лева. Сума, отхвърлена от Общинския съвет в Хасково, който според закона за местните данъци и такси единствен може да определя размера им. Сума, която днес въпреки това бе платена от неколцина хасковлии.

За какво става дума? Законни ли са в крайна сметка скобите в Синята зона?

Отговорът всъщност е изчерпателна илюстрация на абсурдния живот, който сме принудени да търпим. Ето как стоят нещата.

Шефът на „Паркинги и гаражи“ Янко Манолов отваря папките с документи и показва копие от наредбата на Общинския съвет, с която бе въведена Синята зона. В нея черно на бяло пише, че техническото средство (скобата) се сваля след заплащане на съответната такса, която, забележете, се определя от кмета на общината със специална заповед. Манолов показва и съответната заповед, с която кметът Георги Иванов определя такса от 15 лева без ДДС.

Първо – кметът Георги Иванов би трябвало прекрасно да знае, че издава заповед, която няма право да издава. Той определя размер на такса, а това в закона за местните данъци и такса е изключително право на ОбС и на никой друг. Идеята очевидно е била след броени дни – по-точно миналия петък, тази заповед (от 19 октомври) да бъде узаконена с решение на общинските съветници на 29 октомври. Желязното дотогава мнозинство в ОбС обаче се разцепи (това е друга тема, за нея – друг път) и отхвърли предложението за размера на таксата.

Второ (или може би първо, защото именно оттук тръгва цялата каша) – Общинският съвет в Хасково е приел още преди година една противозаконна наредба, в която дава възможност на кмета на общината да определя размер на такса, за което той няма право по закон.

Трето – областният управител Румен Данев е проспал момента – (ноември 2009 г.), в който е трябвало да спре тази наредба и да я обжалва в съда. Явно губернаторът не забелязва нищо по-малко от стадион.

И понеже представителят на държавата е пропуснал срока, в който може да атакува наредбата, това вече може да се направи само от гражданин на Хасково, който да я оспори (това по закон може да стане без ограничение във времето) пред административния съд. Никой досега не го е направил, едва ли и ще го направи. Дори глобеният – цяла вечер може да псува и кмета, и ОбС, и областния, и правителството, но после ще пие две ракии и на следващия ден вече ще е забравил.

И керванът ще си върви.

Какво казват от общинската администрация: Не сме виновни, че ОбС е гласувал една наредба, която противоречи на закона (уточнение – наредбата е подзаконов нормативен акт и когато е в противоречие със закон, валиден е законът). Според тях кметът напълно резонно е издал заповед, с която определя такса за скобите, защото такова е решението на ОбС.

Какво казва общинската съветничка от ГЕРБ Ирена Узунова, противник на наказателните скоби, както и на Синята зона в този й вид – без ясни правила и регламент. „Вярно е, че приетата от нас наредба противоречи на закона. Но не е само тя. Примаме много незаконни решения. Този Общински съвет е изключително некомпетентен ( юристите в ОбС са трима – Ирена Узунова, зам.-председателката Таня Стойнова и Себахтин Исмаил). В ОбС имаше едно бетонирано мнозинство от 24 души, които гласуват, въпреки че им се обяснява от трибуната незаконността на предложеното. Просто вече се уморих, нямам сили“, признава Узунова.

На някого този проблем може да се стори незначителен. Но абсурдната ситуация може да се приложи и при по-значителни случаи, и пак ще бъде същата, т.е. абсурдна.

Ето например какво попита днес Петър Георгиев, чийто опел бе закопчан на ул. „Атон“, техниците, дошли за сваляне на скобата: „Аз ли съм длъжен да търся инкасаторите да си платя левчето, или инкасаторът е длъжен да дойде като паркирам?“. „Вие сте длъжен да намерите инкасатора“, гласеше отговорът.

„Но аз не мога да обикалям улиците като гламав, за да платя едно левче“, протестира глобеният. Отговорът бе вдигане на рамене.

Ето тук се впряга каруцата пред коня. „Гражданинът е длъжен, гражданинът е виновен, гражданинът трябва да бъде глобен“.

Обществото, което сме градили през последните двадесет години, има нужда само от едно.

От срутване.

Тодор Кръшков

Закопчаният опел на Петър Георгиев
Текстът от Наредбата на ОбС Хасково, който дава право на кмета да определя размер на таксата. Законът за местните данъци и такси е категоричен: Това може да прави само ОбС
Заповедта на кмета, с която определя 18 лева такса за сваляне на скоба
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини