От х:

Днес в x:

Oргани се даряват, ако няма заявено несъгласие

Парламентът отхвърли предложението да бъде възстановено информираното съгласие, изразено приживе, за дарявание на органи. Депутатите гласуваха 12 „за", 38 „против" и 75 „въздържал се".

Предложението бе внесено от депутата от Синята коалиция Лъчезар Тошев и предвиждаше заявено съгласие приживе, или ако такова не е заявено да се иска съгласие от близките на починалите. Основен аргумент на Тошев бе желанието за защита на човешките права и достойнство.

Така се запазва сегашният принцип - органи да се даряват, ако няма заявено несъгласие приживе от починалия.

Преди две седмици здравната комисия отхвърли проекта със 17 „въздържали се".

Темата за донорството предизвика бурна дискусия в парламента, започнала още вчера и продължила повече от час днес. В крайна сметка моделът „презумпция за съгласие" бе потвърден от депутатите.

Според депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов дебатът по трансплантационния модел у нас е ненавременен. В момента Агенцията по трансплантации се развива добре и не е необходимо да й се нанасят удари, отбеляза той.

При сега действащия закон не е отнето нито правото на донора, нито на близките му да изразят несъгласие, каза Иванов.

Припомняме, през 2003 г., когато беше въведено това положение, имаше остър протест на специалистите в тази област - трансплантолозите, вето наложи и президентът.

Бившият здравен министър Евгений Желев пък отбеляза, че „в момента над 3000 човека, включително и деца, чакат за трансплантация, и ние като законодатели трябва да направим така, че да информираме хората за това".

Сега действащият текст в закона не създава проблеми, не поражда социално напрежение и нужда от дебати по въпроса няма, смята Желев.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини