От х:

Днес в x:

Козела: Полицията пази бракониерите в Ивайловградско

Козела пред вилата си, сочи опустошавания от бракониери язовир

Масовото бракониерство в ивайловградският язовир се ползва с полицейска протекция. Това обяви на всеослушание Румен Анастасов известен като Козела. Повод за думите му стана факта, че заловеният снощи по време на хвърляне на мрежи Здравко Бъчваров-Бъчваря, бил освободен тази сутрин по „здравословни“ причини. Впоследствие той дори внесъл оплакване за самоуправството срещу хората на Козела. Хората на Анастасов обаче са нещатни сътрудници на ИАРА и имат всички нейни правомощия при борба с бракониерството. С тях е имало и полиция, чието присъствие е било поискано лично от директора на ИАРА Явор Недев.

От хасковското ОДП нямаха достатъчно информация по случая. Задържания може да бъде пуснат два часа след задържането след снемане на обяснения, коментира пресаташето Нина Николова. За преписка срещу Козела нямала информация, а коментарът за полицайска закрила за бракониерите препрати към директорът на ОДП Хасково Петьо Петров. Полицейският шеф не вдигаше телефонът си.

В Ивайловград всички са роднини, и полицаи и бракониери, продължи Козела. Полицията в града редовно отказвала хора при подаден сигнал за бракониери. А в повечето случаи инспекторите имали свидетели и снимки.

Че снощи се е бракониерствало здраво, доказваха и близо 3-те километра мрежи иззети от лодката на Бъчваря и от водата в района на задържането. За справка, през април земеделският министър Мирослав Найденов изгори 5 км бракониерски мрежи от Ивайловград, събирани от местната ИАРА цели три месеца.

Въпреки снощната активност на контролните органи бракониерските набези продължили с хвърлени и тази сутрин хрилни мрежи. Към обяд в тях вече имаше уловена риба. На 100 метра от заложените мрежи на брега се виждаха вили, фургони и каравани. Именно в малкото селце според местните, става ваденето на бракониерският улов.

Постройките би трябвало да са незаконни, защото са в чашката на язовира. Единственият обитател, който намерихме там обаче обясни как стават легални. Ивайловградчанина Ангел Яков построил виличката си миналата година, след като получил от горското разрешение за „пчелин“. Срещу намерението за поставяне на кошери, се получава терен за 10 години, а постройките на него се считат за „временни“. Пчелини там не видяхме, но в паркирана зелена „Уазка“ имаше десетки безразборно нахвърляни дървени кошера. По-късно стана ясно че автомобилът е на Бъчваря.

Селцето имаше и своята полицейска връзка. Една от най-хубавите постройки, с обширна лятна градина, барбекю и устройство за наливна бира, била на Христо Пърлаков. Той е бивш граничен полицай от Ивайловград, в момента следствен.

Като разбра, че селцето ще бъде проверявано, Ангел ни догони под дъжда с въпроса „ Нашите полицаи ли ще идват?“ Като научи че вероятно няма да са ивайловградски, омърлушено се върна във вилата.

Страстната защита на язовира, Козела обяснява както с правомощията си от ИАРА така и с факта, че председател на рибарското сдружение „св. Никола“. За последните 5 години, то е зарибило Ивайловград с над 300 хиляди рибки. Именно заради многото риба във водоема, са поникнали много бракониерски гнезда, които се ползват с протекции от местната власт, смята бизнесмена.Още по темата в нашия видеорепортаж

Г.Христов

Румен Анастасов-Козела води от 5 години постоянна борба с бракониерите
Част от 3-те километра мрежи извадени снощи от водата
Картата от ИАРА която овластява Анастасов да брани водоема
Новата мода е да се правят пчелини на язовира
В гората са приютени вилички и фургони на метри от мястото на мрежите. Обитателите им обаче ги нямаше или нищо не са видели
Вилата на пърлака има кът за гости
Часове след полицейската проверка имаше нови мрежи в язовира

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини