От х:

Днес в x:

Учени: Голямо дупe + едри бедра = дълголетие

Ким Кардашиян - едно от най-известните големи дупета, ще да е столетница

Наличието на голямо седалище и бедра може да е ключът към по-дълъг живот, твърдят учени.

Предишни изследвания сочат, че образуването на твърде много мастна тъкан увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания, инсулт и диабет - докато натрупването на килограми около бедрата го понижава.

Затова група учени провели експеримент - прехранвали 28 мъже и жени в продължение на осем седмици, за да проверят как мазнините се натрупват в телата им.

Те измерили телесните мазнини на участниците преди и след проучването и установили, че доброволците качили средно по 2 кг. в горната част на тялото и по 1,3 кг. - в долната част.

Имало обаче значителна разлика в мастните клетки, образувани около стомаха и сърцето – те нараствали по размер, но не по брой.

В бедрата пък мастните клетки били по-многобройни, но не и по-големи.

Проучването, публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences, подкрепя идеята, че увеличаването на капацитета за производство на мазнини в долната половина на тялото създава някаква форма на защита на горната част и помага за предотвратяване на евентуално заболяване.

Последните открития могат да помогнат да се обясни ползата от крушовидната форма на тялото. Те са обвързани с изследвания, които показват, че съотношението на талията и бедрата е по-добър метод за прогнозиране на сърдечно-съдови заболявания от ИТМ (индекс на телесната маса).

Източник: health.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини