От х:

Днес в x:

София под блокада заради шествие и митинг

Центърът на София ще бъде блокиран цял ден днес заради шествие и митинг на КНСБ срещу пенсионната реформа.

Въпреки че синдикатите се договориха с премиера Бойко Борисов осигурителната вноска да се увеличи с 3% и да се отложи вдигането на възрастта за пенсия, от КНСБ заявиха, че предварително обявеният протест ще се състои. До късно вчера те проговярали с управляващите, но писмено споразумение не е подписано, заяви по БНР зам.-председателят на синдиката Пламен Димитров.

"Протестен митинг ще има при всички положения и премиерът е информиран за това. Но ако имаме съгласие, то ще бъде краят на нашите протестни действия. Ако нямаме съгласие - ще бъде началото на нашите протестни действия", каза и пред bTV Димитров.

Протестиращите ще се събират 09.30 до 11 часа на площад „Македония", където се намира сградата на КНСБ. След това шествието ще тръгне по маршрута: бул. „Христо Ботев", бул. „Ал. Стамболийски" до Министерство на здравеопазването на площад „Света Неделя", където ще се проведе митинг от 11.45 до 11.55 ч, след това по бул. „Кн. Мария Луиза", площад „Независимост", като пред Министерски съвет ще има нов митинг и връчване на декларация от 12.05 до 12.20 ч, и накрая по бул. „Цар Освободител" до площад „Народно събрание", където протестът ще продължи с големия си митинг от 12.40 чак до 17 ч.

Протестната кампания на КНСБ започна на 16 септември с подписка в градинката срещу служебния вход на парламента. Синдикалистите се обявиха срещу внесения в законопроект за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване, според който осигурителният стаж се увеличава от 37 на 40 г. за мъжете и от 34 на 37 за жените. Вчера управляващите изтеглиха от Народното събрание законопроекта, но и това не отмени протестатите.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини